Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Максим Степанов: Замість необхідних 296 млрд грн зараз в держбюджеті на медицину закладено 159 млрд грн 

1 грудня 2020
1033

Остання редакція держбюджету на 2021 рік передбачає, що видатки на медицину наступного року становитимуть 159 млрд грн, тоді як, за розрахунками Міністерства охорони здоров’я, галузі необхідно 296 млрд грн. МОЗ буде відстоювати свою позицію і розраховує на підтримку народних депутатів при розгляді проєкту державного кошторису у другому читанні. Про це заявив Міністр охорони здоров’я Максим Степанов на щоденному брифінгу.

“Україна нарешті повинна вилізти вже із цього болота. Ми наполягаємо на тих цифрах, які ми розрахували у своєму бюджетному запиті. На фінансування медицини потрібно 296 мільярдів гривень. Це та сума, яка необхідна, щоб наші медичні працівники отримували гідні зарплати, щоб пацієнти отримували якісне лікування”, — зазначив очільник МОЗ.

За словами Максима Степанова, поданий Урядом проєкт бюджету, зокрема, передбачає виділення 2,6 млрд грн на вакцинацію проти COVID-19, тоді як МОЗ пропонувало закласти на ці потреби 15,1 млрд грн. Планувалась вакцинація осіб із груп ризику, зокрема медиків, освітян, працівників Нацполіції, а також осіб віком понад 65 років та тих, хто має супутні захворювання.

Міністр впевнений, що збільшення фінансування медицини у наступному році — життєво необхідне не лише для системи охорони здоров’я, а й для країни загалом та кожного громадянина зокрема.

"Це не питання розкоші, це — питання життєвої необхідності. Коли людина потрапляє до лікарні, наприклад, з інсультом, вона не має думати про те, чи є гроші в гаманці. Держава повинна в повному обсязі платити за лікування своїх громадян. За це ми б'ємось і готові відповідати за кожну гривню в наших розрахунках”, — наголосив очільник МОЗ.

Нагадаємо, МОЗ у своєму бюджетному запиті на 2021 рік заклало видатки на медицину у розмірі 296 млрд грн, зокрема на програму медичних гарантій — 225 млрд грн. За розрахунками міністерства, ця сума дозволить суттєво підвищити зарплати працівникам системи охорони здоров’я, забезпечити лікарні необхідними медикаментами, встановити реальні тарифи за надання медичної допомоги. Зокрема, передбачалось, що заробітна плата лікарів із наступного року становитиме мінімум 23 тис. грн, середнього медперсоналу — 17 тис. грн, молодшого медперсоналу — 12 тис. грн.