Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Лікарські засоби та обладнання на 2022 рік закуплені на 90%

28 жовтня 2022
2277

Навіть в умовах повномасштабної війни МОЗ вдалося здійснити централізовані закупівлі лікарських засобів та обладнання на 2022 рік відповідно до плану. Про це розказав заступник міністра охорони здоров‘я Петро Ємець під час засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

Так, вже здійснено центральних закупівель та укладено договорів на придбання ліків і медичного обладнання на 6,2 млрд грн, що складає 90% від передбачуваного плану на 2022 рік за номенклатурними позиціями. 10%, що залишились, — на стадії проведення тендерів чи укладання договорів.  

«Централізовані закупівлі ліків та медобладнання на поточний рік перебувають на завершальному етапі, — повідомив Петро Ємець. — Зокрема, за 13 напрямами централізованого забезпечення закупівлі завершені повністю. Ще за 14 здійснені на 75-95%». 

Загалом лікарських засобів закуплено на 4,9 млрд грн, обладнання — на 1,3 млрд. Зокрема,  придбано:

  • обладнання для неонатального скринінгу,
  • наркозно-дихальні апарати, 
  • апарати штучної вентиляції легень,
  • системи С-дуга,
  • комп’ютерні томографи,
  • ендоскопічні системи,
  • обладнання для НДСЛ «Охматдит».

За підсумками закупівель цього року МОЗ та Національна агенція «Медичні закупівлі України»  розраховують зекономити близько 1 млрд грн. Ці кошти планується направити на закупівлі ліків за договорами керованого доступу (ДКД). Ця процедура дозволяє вести перемовини щодо придбання ексклюзивних ліків безпосередньо з виробниками на умовах конфіденційності та сплачувати в декілька разів меншу вартість, ніж у разі звичайних закупівель. Наразі МОЗ проводить перемовини щодо придбання понад 10 препаратів (СМА, інші орфанні захворювання, онкологія). 

Слід зазначити, що постачання ліків, придбаних у 2022 році, вже розпочалося і триватиме до березня. При цьому на деякі групи медпрепаратів, як, наприклад, доросла та дитяча онкологія, постачання ліків прискорюють, аби не виникло дефіциту ліків у медзакладах. Це дозволить безперервно забезпечувати пацієнтів необхідними лікарськими засобами, що вкрай важливо в умовах війни.