Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Лікарні Кіровоградщини отримали понад 53 млн. дофінансування на виплату зарплат медикам

21 жовтня 2022
2944

Дофінансування неспроможних лікарень з початку року обійшлося державі у 837 мільйонів гривень. Лише на Кіровоградщині лікарні отримали більше 53 мільйонів гривень додаткових коштів, які були спрямовані на виплату заробітних плат медикам. 

Керівники неуспішних медичних закладів за час поки отримують дофінансування мали ухвалити управлінські рішення, провести оптимізацію та розробити модель подальшого розвитку лікарні. Водночас значна частина з них роками не робили кроки до посилення власної спроможності.

“Кожна лікарня, яка потребувала дофінансування коштів, у цьому році отримувала їх. Ми дофінансовували лікарні, аби медики, які працюють у надважких умовах отримувати гідні зарплати, а не ставати заручниками неякісного управління керівництва” – розповів заступник міністра охорони здоров'я. 

Він також додав, що механізм дофінансування в різних варіантах існує понад три роки.

“Лікарні мали більш ніж достатньо часу аби з неуспішного медичного закладу, перетворитися на успішний. Але для когось було зручніше нічого не робити та роками лише сипати обіцянки. У війну держава не даватиме кошти “під обіцянки”. Тому кожна лікарня має сформувати чіткий план виходу із ситуації та реалізувати його найближчим часом” – додав Олексій Яременко. 

МОЗ, зі свого боку, готове вкладати у розвиток лікарень та допомагати із забезпеченням обладнанням, аби медзаклад міг розширити кількість послуг для пацієнтів та законтрактуватися на додаткові пакети з Нацслужбою здоров’я, які будуть затребуваними у найближчому майбутньому. 

У той же час, частина медичних закладів які отримували пакет дофінансування «Забезпечення збереження кадрового потенціалу для надання медичної допомоги», вже стали фінансово самостійними. З керівниками решти лікарень триває робота.

Нагадаємо, напередодні МОЗ повідомляв, що лікарні Київщини додатково отримали майже 50 мільйонів на виплату зарплат медикам.