Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Як українцям отримати медичну допомогу у Молдові

27 червня 2022
1905

За даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ) до Молдови виїхало майже півмільйона українців. Як вони можуть отримати медичну допомогу в цій країні?

Перш за все, Молдова не пропонує спеціального правового статусу для тимчасових українських переселенців, а також доступу до медичних послуг на державному рівні. Українці можуть перебувати в країні протягом 90 днів у межах 180-денного періоду або запросити статус біженця.

Щоб отримати безоплатну медичну допомогу в Молдові під час війни в Україні достатньо документа, що підтверджує особистість, — закордонного або національного паспорта, свідоцтва про народження, ID-картки. 

Міністерство охорони здоров’я Республіки Молдови не публікувало розпоряджень щодо безоплатної медичної допомоги для українців та умов її отримання. На офіційних ресурсах наразі такої інформації немає. Проте в правилах Національної медичної страхової компанії Молдови вказано, що іноземці, які отримали в Молдові будь-яку форму захисту та включені до програми інтеграції, на період її здійснення мають право на безоплатне медичне страхування. 

Також в коментарях для медіа представники медичної сфери зазначали, що тимчасові переселенці з України зможуть мати необмежений доступ до державної медицини в клініках та амбулаторіях за місцем проживання. 

Про готовність допомагати українцям безоплатно заявили деякі приватні заклади. 

Таким чином, безоплатна медична допомога для українців в Молдові доступна:

  • на прикордонних пунктах та в центрах тимчасового розміщення, де працюють медичні бригади;
  • в закладах первинної медичної допомоги за місцем проживання;
  • у деяких приватних клініках, центрах допомоги і лабораторіях, які готові надавати безоплатну допомогу українцям.

Допомогу на прикордонних пунктах та в центрах тимчасового розміщення, окрім місцевих команд національних закладів охорони здоров'я, надають медичні бригади з країн ЄС. 

Якщо переселенець з України проживає у місті, він може звернутися до поліклініки за місцем проживання, а у разі проживання у сільській місцевості — до районної лікарні. Сервіс для запису на прийом до лікарів у Молдові (для медичної допомоги приватним шляхом) — doc.online/md.

Деякі приватні заклади та лікарі-добровольці готові надати безоплатну допомогу українцям. Їхні контакти можна знайти на офіційному сайті допомоги українцям у Молдові www.dopomoga.gov.md у рубриках «Корисні посилання» (розділ «Охорона здоров’я») та «Приватні оголошення» (розділ «Лікарі»), а також в Google-документі — контактний список лікарів-волонтерів. У списку є спеціалісти всіх сфер — від сімейних лікарів і педіатрів до стоматологів, фахівців онкологічних центрів, лабораторій.

Кожен заклад встановлює свої вимоги до надання безоплатних послуг. Деякі заклади заявляють, що готові надати безоплатну невідкладну допомогу, а перелік доступних послуг встановлюється після первинного огляду пацієнтів. Деякі заклади пропонують унікальну невідкладну допомогу. Щоб потрапити на прийом, необхідно звернутися телефоном або через сторінку у Facebook.

Для українських іммігрантів у Молдові Всесвітня організація охорони здоров’я, ЄС, а також такі країни, як Індія, Італія, Ізраїль та США надали гуманітарну допомогу: необхідні ліки та медичні засоби. Навіть хворі на цукровий діабет можуть отримати інсулін безоплатно.

Крім того, українські жінки мають доступ до безоплатного медичного обслуговування, яке фінансується Фондом ООН у галузі народонаселення, у всіх медичних центрах країни. Зокрема, допологовий та післяпологовий догляд, а також послуги, пов’язані з плануванням сім’ї, пологами, кесаревим розтином, лікуванням інфекцій, цитологічним дослідженням для профілактики раку шийки матки.

Пацієнти з важкими захворюваннями, які потребують госпіталізації та комплексного лікування, можуть бути перевезені в інші країни ЄС після встановлення критеріїв переведення медичними підрозділами Республіки Молдова.

Українці в Молдові мають безоплатний доступ до невідкладної медичної допомоги. Гроші за таку допомогу відшкодовує лікарням Фонд обов'язкового медичного страхування.

Докладніше про те, як працює медична система у Молдові, читайте за посиланням: https://bit.ly/MOHMoldova 

Цей інформаційний матеріал підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданої від імені народу Сполучених Штатів Америки, за підтримки Програми Уряду Великої Британії «Good Governance Fund», наданої від імені народу Великої Британії. Відповідальність за зміст цього інформаційного матеріалу, який необов'язково відображає погляди USAID, Уряду Сполучених Штатів Америки, UK aid або Уряду Великої Британії, несе виключно компанія ТОВ «Делойт Консалтинг» в рамках контракту №72012118C00001.