Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Франція додатково виділить 12 мільйонів євро на невідкладні потреби сфери охорони здоровʼя України

17 листопада 2023
238

Міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко обговорив ключові напрями спрямування виділених коштів під час зустрічі з Пʼєром Ельброном, спеціальним уповноваженим Президента Франції з питань допомоги та відновлення України, та його командою.

«Дякую уряду та народу Франції за постійну всебічну підтримку України. Спільними зусиллями ми працюємо над тим, щоб українська медична система й надалі, попри всі виклики повномасштабної війни, демонструвала стійкість та мала потенціал до розвитку, — сказав міністр Віктор Ляшко. —  Маємо багато як довгострокових проєктів, так і тих, що дозволяють швидко реагувати на екстрені виклики, аби українці мали доступ до необхідної медичної допомоги».

Кошти у сумі 12 млн євро, виділені на наступний рік на невідкладну підтримку охорони здоров’я в Україні, будуть використані на реалізацію проєктів у сфері ментального здоровʼя, покращення діагностики онкологічних захворювань, відновлення медичних закладів у Чернігівській області та створення окремого фонду для закупівлі медичного обладнання у відповідь на термінові потреби.

Крім цього, під час зустрічі обговорили плани розширення програми міжнародного медичного партнерства, яка була започаткована у вересні цього року в Києві в рамках Третього саміту перших леді та джентльменів. 10 медичних закладів з різних куточків Франції вже стали «побратимами» українських лікарень з Києва, Львова, Тернополя, Ужгорода. Незабаром очікуємо нову хвилю партнерств. Практика безпосередньої поглибленої співпраці між лікарнями-побратимами демонструє свою ефективність. Вона дає змогу медичним фахівцям регулярно обмінюватись досвідом та переймати найкращі практики задля розвитку медичних систем обох країн.  

Окреме питання співпраці — залучення фахівців французьких агенцій для надання експертної підтримки в створенні в Україні нового незалежного державного органу, що відповідатиме за реєстрацію та контроль за ринком ліків, медвиробів, косметики та дієтичних добавок. Наразі Міністерство працює над формуванням Консультативної ради. До неї будуть запрошені висококваліфіковані спеціалісти як з України, так і з інших країн та міжнародних організацій, аби забезпечити абсолютну прозорість процесу.

Також приділили увагу стану опрацювання міжурядових угод щодо закупівлі 30 сучасних інноваційних мамографів та будівництва модульних відділень в існуючих лікарнях, де пацієнтам надаватиметься допомога у разі невідкладних станів, зокрема на базі Бородянської центральної районної лікарні. Наразі обидві угоди перебувають на фінальній стадії погодження всіма залученими органами виконавчої влади.