Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Європейський центр з профілактики та контролю захворюваності допоможе Україні у реагуванні на ризики, спричинені терактом росіян на Каховській ГЕС

9 червня 2023
319

Про це йшлося на зустрічі, ініційованій міністром охорони здоров’я Віктором Ляшком, за участю заступника міністра, головного державного санітарного лікаря Ігоря Кузіна з Андреа Аммон, директором Європейського центру профілактики та контролю захворювань, та її командою.

«Кілька днів тому ми стали свідками чергового злочину росії проти людства. Зона ураження внаслідок теракту росіян на Каховській ГЕС складає сотні кілометрів. Наразі нами додатково мобілізовано 97 епідбригад для проведення ретельного моніторингу та епідемічного нагляду на підтоплених територіях. Безпека людей — наш пріоритет. І ми 24/7 працюємо над тим, аби убезпечити наших громадян в надскладних умовах, коли величезна частина ураженої місцевості, лівобережна Херсонщина, знаходиться під контролем терористів, які блокують як евакуацію людей, так і роботу з запобігання поширення гострих інфекційних захворювань. Дякуємо за те, що оперативно відгукнулись на наше прохання і готові надати нам свою експертну та іншу допомогу, щоб ми, перебуваючи в умовах повномасштабної війни, кваліфіковано та ефективно відреагували на потенційні ризики для епідемічної ситуації від чергового терористичного акту росії», — підкреслив Віктор Ляшко.

Європейський центр з профілактики та контролю захворюваності підтвердив свою готовність провести швидку оцінку епідемічних ризиків та долучитися до роботи з реагування на ризики на підтоплених після підриву росіянами Каховської ГЕС територіях. Йдеться про експертні консультації, швидку та повну оцінку ризиків для громадського здоров’я. Надані рекомендації дозволять більш комплексно оцінити наявні ризики та відкорегувати дії, підвищивши їх ефективність. Основна небезпека пов’язана з обмеженнями у доступі до чистої води, оскільки руйнування Каховської ГЕС спричинили  попадання у водойми та грунти небезпечних для здоров’я хімічних та мастильних речовин, збудників інфекційних хвороб із кладовищ, вбиралень, сміттєзвалищ тощо. Повноцінно оцінити ситуацію можна буде лише після сходження води.

Наразі запущений оперативний план реагування на можливі епідеміологічні загрози, сформований відповідним штабом фахівців. Працює лабораторна служба. Зокрема, спеціалісти відбирають проби води з річки та криниць, аби оцінити ризик виникнення інфекційних хвороб, а саме — гострих кишкових інфекцій.  

В областях сформовано достатні запаси лікарських засобів для лікування у разі гострих кишкових інфекцій, бактерицидних таблеток та засобів для знезараження питної води.

Також за єдиним номером — 080 101 102 — працює контактний центр, фахівці якого надають базову інформацію постраждалим жителям Херсонщини.