Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Ефективні державні закупівлі через міжнародні організації дозволили українським медикам безоплатно лікувати пацієнтів з торсійною дистонію за новітньою методикою

7 лютого 2019
4421

Лікування, що повертає хворих торсійною дистонією до повноцінного життя, впроваджується у медзакладах країни. Для цього українські лікарі переймають досвід своїх зарубіжних колег із Польщі, Сербії та Білорусі і проходять спеціалізоване навчання 5-8 лютого на базі клінічної лікарні «Феофанія». 

Зі слів головного лікаря клінічної лікарні Ігоря Семенова, після цього тренінгу за підтримки Міністерства охорони здоров’я планується запустити серію навчальних програм для спеціалістів із регіонів. Нейрохірурги та неврологи, які опанують сучасну методику лікування, зможуть самостійно проводити складні й високотехнологічні операції з імплантації нейростимуляторів, які буквально ставлять хворих на ноги, у відповідності до світових стандартів.  

«Ще кілька років тому пацієнти з торсійною дистонією були прикуті до ліжок, були обмежені в русі і не могли мріяти про повноцінне життя. Вже третій рік Міністерство закуповує через міжнародні організації спеціальні пристрої для таких хворих, і кожного року ми повертаємо до життя десятки пацієнтів. Реалізація цієї програми – один з найкращих прикладів співпраці пацієнтських організацій, лікарської спільноти, Міністерства та професійних закупівельників Crown Agents. Саме забезпечення українців якісними ліками та доступом до сучасних технологій є запорукою успішного впровадження трансформації системи охорони  здоров’я», – говорить Ольга Стефанишина, заступник Міністра охорони здоров’я.

Імплантація нейростимуляторів для глибокої стимуляції мозку (Deep Brain Stimulation) – міжнародно визнана практика лікування торсійної дистонії. Це лікування дороговартісне – один стимулятор коштує близько півмільйона гривень. Крім того, кожні 3-9 років треба міняти генератор, який живить цей стимулятор. З 2017 року лікування доступне за кошти Держбюджету. Закупівлі за цим напрямом для Міністерства охорони здоров’я здійснюють Crown Agents.  

«Ми працюємо в Україні вже більше 20 років і пишаємося, що наш багатий міжнародний досвід із закупівель став у нагоді Міністерству охорони здоров’я та українцям. Завдяки прозорим та конкурентним процедурам необхідні для лікування захворювання нейростимулятори були закуплені за ціною, удвічі нижчою, ніж раніше купувались на рівні окремих медичних закладів, що в свою чергу робить його одним із найдоступнішими серед інших країн Європи. Це дозволяє Україні забезпечити цим дороговартісним лікуванням за кошт держави усіх, хто цього потребує», – говорить Владислав Піонтковський, менеджер з розвитку бізнесу Crown Agents.

Торсійна дистонія – рідкісне захворювання нервової системи, яке викликає розвиток функціональних порушень, що обмежують рухові можливості та змушують людину страждати через постійні зсудомлення м’язів. За даними пацієнтської організації «Об'єднання хворих на торсійну дистонію», сьогодні в Україні нараховується не менше 30 людей із таким діагнозом.

«Вдячна всім причетним – Міністерству охорони здоров’я, лікарям, закупівельникам, за те, що нас підтримуєте та допомагаєте повертатися до нормального повноцінного життя. Мушу визнати, ситуація в регіонах трохи гірша в плані діагностування, але я впевнена, що разом ми подолаємо ці труднощі та доможемося, щоб усі, хто в Україні хворіє на торсійну дистонію, отримали доступ до життєво необхідного лікування», – зазначила Наталія Тітова, голова пацієнтської організації «Об'єднання хворих на торсійну дистонію».  

Читайте також