Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

До кінця року МОЗ разом із партнерами планують забезпечити родинами близько 20% дітей із дитбудинків – Сергій Дубров

2 червня 2023
71

Міністерство охорони здоров’я України попри тривалу війну продовжує працювати над реорганізацією та упорядкуванням будинків дитини та переведення дітей у сімейні форми виховання. До кінця поточного року МОЗ разом із Міністерством соціальної політики та партнерами планують реалізувати цю політику та перевести у родини близько 20% дітей, які перебувають у дитячих будинках. Про це перший заступник міністра охорони здоров’я України Сергій Дубров розповів під час національного форуму «Родина для кожного», присвяченого Міжнародному дню захисту дітей. 

«Забезпечити влаштування дітей із будинків дитини на усиновлення, під опіку, до прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, а також надання інших потрібних послуг дітям та їхнім сім’ям є надважливим завданням для МОЗ. Зараз у системі охорони здоров’я – 36 закладів, де перебувають діти до трьох років. Однак ми живемо в умовах повномасштабної війни, спричиненої росією, а наші діти вже понад 15 місяців прокидаються в зовсім іншій реальності. Сам процес усиновлення та переведення дітей до родин значно уповільнено через тривалу війну та небезпеку, яку вона несе», – сказав Сергій Дубров. 

Від перших днів повномасштабної війни росія поранила щонайменше 1 317 дітей. Із них 1 073 дитини отримали мінно-вибухові та вогнепальні травми. Переважно це діти зі складними комбінованими травмами, політравмами з ускладненим перебігом та потребою подальшої після гострої та довготривалої реабілітації. 

Вже 1200 дітей було евакуйовано до клінік Європи на спеціалізоване лікування та реабілітацію, а понад 500 дітей із дитячих будинків були евакуйовані з зон бойових дій. 

Перший заступник міністра додав, що держава має ресурс та працює для забезпечення принципу інклюзивності для дітей з інвалідністю. Аби у кожній громаді були створені спеціалізовані умови догляду та лікування таких дітей. Йдеться про створення медичних центрів реабілітації і паліативної допомоги у громадах. Саме в них зможуть надавати денну або постійну допомогу, забезпечувати освітній процес для дитини та можливість відпочити – для батьків.  

Раніше МОЗ повідомляло про процес реорганізації будинків дитини та упорядкування мережі цих закладів у поточному році.