Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

До 39 разів більше ліків проти туберкульозу: аналіз закупівель ліків через міжнародні організації

27 грудня 2018
4126

До 39 разів більше закуплених ліків проти туберкульозу та більше 19 млн доларів заощаджено за програмою у порівнянні із 2014 роком – такі результати показав аналіз цьогорічних закупівель ліків через міжнародні організації, проведений Благодійним фондом «Пацієнти України».

Ціни на препарати проти туберкульозу, закуплені міжнародною організацією, у порівнянні із закупівельними цінами МОЗ України у 2014 році знизилися до 10 разів.

Так, наприклад, препарат Лінезолід міжнародні організації купили за ціною в 10,6 разів нижчою, ніж МОЗ України у 2014 році. Це дало змогу цьогоріч закупити у 39 разів більше таблеток у порівнянні з 2014 роком. Препарат Моксифлоксацин обійшовся державі цьогоріч у 7 разів дешевше, ніж чотири роки тому. Кількість закупленого препарату збільшилась у 1,6 разів.

Тільки за трьома основними препаратами – Капреоміцин, Моксифлоксацин і Лінезолід – заощаджено більше 17 млн доларів.

Подібна ситуація простежується і в порівнянні цін з регіональними закупівлями. Так, наприклад, Лінезолід у Центрі охорони здоров'я Державної кримінально-виконавчої служби України закупили за ціною у 7 разів вищою від ціни міжнародних організацій, Моксифлоксацин – за ціною дорожчою у 6,6 разів, Капреоміцин – у 2,5 разів дорожчою.

Загалом на закупівлю ліків проти туберкульозу цього року виділено 444 млн грн. У бюджеті 2019 закладено 496 млн грн на відповідну закупівлю.

Завдяки цінам, яких вдається досягати міжнародним організаціям, пацієнти повністю забезпечені лікуванням проти туберкульозу.

У 2018 році показник захворюваності на туберкульоз зменшився майже 2% ( у порівнянні з минулим роком). Наразі в Україні проходять лікування понад 20 тисяч людей.

За матеріалами БФ «Пацієнти України»


 

Читайте також