Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

День Європи: ключові досягнення та пріоритети МОЗ на шляху до вступу України в ЄС

9 травня 2023
341

Україна вперше відзначає День Європи одночасно з країнами ЄС — 9 травня. Відповідний указ підписав Президент Володимир Зеленський напередодні. Розповідаємо про ключові здобутки за останній рік та основні цьогорічні пріоритети у наближенні охорони здоров’я України до європейських стандартів. 

Україна поступово наближує своє законодавство та практики до принципів та положень права Європейського Союзу (acquis ЄС). Протягом останнього року на шляху до євроінтеграції завдяки активній співпраці усіх гілок влади вдалося ухвалити два з ключових законів — Закон «Про систему громадського здоров’я» та нову редакцію Закону «Про лікарські засоби»

Крім того, Міністерство продовжує плідно працювати з низкою проєктів, зокрема із програмою «EU4Health», що у формі грантів фінансує ініціативи за пріоритетними напрямами охорони здоров’я ЄС.

«Україна щодня все більше і більше інтегрується в європейський простір: ми не лише синхронізуємо наші календарі, але й поглиблюємо та прискорюємо свою роботу над імплементацією європейських норм та стандартів. Адже наша ключова мета — не лише стати повноправним членом ЄС, а й інтегрувати до української системи охорони здоров’я кращі європейські тенденції та вимоги: підходи до профілактики та лікування захворювань, освітні програми, стандарти якості», — відзначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. 

Цього року ключовими євроінтеграційними пріоритетами залишаються питання громадського здоров’я — попереду розробка та затвердження близько сотні підзаконних актів. Зокрема, МОЗ продовжує роботу:   

  • У сфері донорства крові — нині на погодженні профільного комітету перебуває законопроєкт про посилення відповідальності у сфері донорства крові та її компонентів. На фінішній прямій постанова КМУ щодо ліцензійних умов провадження господарської діяльності із заготівлі й тестування донорської крові та її компонентів, а також наказ МОЗ щодо затвердження вимог до суб’єктів системи крові. Крім того, найближчим часом МОЗ очікує на розпорядження Кабміну, яким буде затверджено Стратегію розвитку добровільного донорства крові в Україні. 
  • У сфері боротьби з тютюнокурінням — на черзі ратифікація протоколу Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, який сприятиме  міжнародному контролю за ланцюгами поширення тютюну та недопущення створення нелегальних мереж продажу.
  • У сфері епідеміологічного контролю за інфекційними захворюваннями — робота над новим законом «Про захист від інфекційних захворювань», а також реалізація національного плану дій щодо впровадження міжнародних медико-санітарних правил в Україні.
  • У сфері біозахисту та біобезпеки — розробка та прийняття закону «Про біологічний захист та біобезпеку».
  • У сфері запобігання неінфекційним захворюванням — імплементація в українське законодавство стандартів захисту ЄС від радіації (впливу іонізуючого випромінювання).  

«Євроінтеграція — це передусім три найголовніші завдання: адаптація законодавства, розширення економічних свобод та діалог з Європейською комісією. Рівноцінна робота за всіма трьома напрямами дасть можливість Україні досягти успіхів у реформуванні охорони здоров’я відповідно до кращих європейських та світових стандартів у найкоротші строки», — зазначила заступниця міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції Марина Слободніченко. 

Не менш важливою залишається робота у напрямі стимулювання розвитку фармвиробництва в Україні та поліпшення доступу до лікарських засобів. Зокрема, МОЗ посилює роботу над розширенням дії Угоди ACAA (Agreement on conformity assessment and acceptance of industrial products) на фармацевтичний сектор, в тому числі в розрізі визнання українських GMP-сертифікатів у ЄС.