Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Чому правоохоронні органи чинять тиск на Державний експертний центр МОЗ України

17 липня 2019
5118

Учора Служба безпеки України  і Державне бюро розслідувань вручили підозру  у вчинені службової недбалості Тетяні Думенко, директору Державного експертного центру МОЗ України. Через сфабриковані кримінальні впровадження МОЗ України розглядає такі дії як атаку на прозорість і чесність у сферах роботи ДЕЦ, зокрема щодо реєстрації ліків.

Фактично директорку ДЕЦ звинувачують у тому, що вона зупинила схему збагачення на оренді приміщень для підприємства. 

“Подібна підозра не має аналогів та не має перспективи в суді. Єдиною метою її вручення є подальше відсторонення директора”, - сказала в.о. міністра охорони здоров’я України д-р Уляна Супрун.

Предметом дослідження слідчої групи стали господарські взаємовідносини Центру та попереднього орендодавця, приватної структури. Наприкінці 2016 року орендодавець почав невмотивовано вимагати значно підвищеної орендної плати і передплати на мільйони гривень. Тетяна Думенко прийняла рішення про розірвання контракту. Після декількох років судових проваджень ДЕЦ змусили сплатити орендодавцям півтора мільйони гривень штрафу. І саме за ці витрати Тетяну Думенко тепер звинувачують у “недбальстві”.

“На першому місці для нас завжди були і залишаються інтереси українських пацієнтів, яких не можемо залишити без ліків. Саме тому ми вирішили не ризикувати і не піддаватися на умови шантажистів. У результаті - тиск і погрози як мені особисто, так і іншим співробітникам ДЕЦ. Найголовніше, що претензії ГПУ, СБУ і ДБР мають не до роботи Центру, процедур, які ми зробили значно прозорішими, і правил, які стали однаковими для всіх, а до рішення про розірвання контакту, яке позбавило когось “годівниці”, але дозволило зекономити мільйони бюджетних коштів”, - коментує Тетяна Думенко рішення про розірвання контракту.

Безперебійна робота Центру важлива, адже щодня у Центрі перебуває на експертизі близько 4,5 тис. матеріалів. На результати експертизи очікують майже 300 заявників, які сплатили вартість експертизи і мають всі юридичні підстави вимагати матеріальної компенсації за прострочення термінів експертизи.

“Бізнес-спільнота хоче бачити Україну безпечною, демократичною і економічно стійкою. Одним із найвищих пріоритетів для компаній-членів Американської торгівельно палати є трансформація системи охорони здоров’я, в тому числі система реєстрації ліків, що здійснюється на базі ДЕЦ. За  три роки втілено низку прогресивних трансформацій і рекомендацій міжнародних і українських експертів. Серед таких трансформацій - впровадження елементів електронних процедур, сервісного центру, впровадження системи попередження конфлікту інтересів, спрощена реєстрація ліків. Рівень прозорості і ефективності роботи Державного експертного центру зростає”, - сказав Борис Даневич, співголова Комітету з питань охорони здоров'я Американської торговельної палати в Україні.

За три останніх роки підприємство виконало всі статутні зобов’язання та фінансові показники, поставлені МОЗ України. Всі звіти, а також результати щорічних незалежних аудитів є у відкритому доступі на сайті Центру.

Нині прозорість і чесність ключових напрямків діяльності ДЕЦ під загрозою. Це і реєстрація ліків, і електронний реєстр пацієнтів, які потребують інсулінотерапії, і клінічних досліджень. У четвер, 18 липня, Печерський суд розгляне клопотання про відсторонення Тетяни Думенко від посади. 

Читайте також