Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Бронхіальна астма у дітей

11 грудня 2019
19951

11 грудня - Світовий день хворого на бронхіальну астму. За даними ВООЗ 235 млн людей у всьому світі хворіють на астму. Це -  найпоширеніше хронічне захворювання у дітей шкільного віку. Про те, які ознаки та як боротися з хворобою у дітей, читайте далі.  

Бронхіальна астма – хронічне запальне захворювання дихальних шляхів. Воно може супроводжуватись обструкцією бронхів різного ступеню. 

Найчастіше бронхіальною астмою хворіють діти та молодь. Станом на 2017 рік,  за даними Центру медичної статистики МОЗ України, хворих на бронхіальну астму 212 883 пацієнти, з них 37 427 діти. 

Основні ознаки астми: напади ядухи, важкість дихання, поява хрипів, кашлю, який викликає набряк слизової оболонки дихальних шляхів. 

Діти з бронхіальною астмою часто страждають на харчову алергію, екзему та алергічний риніт.

Причини 

Досі точно не відомі причини появи цієї хвороби, проте, лікарі виділяють фактори ризику розвитку астми: 

  • спадкова схильність;
  • алергічні захворювання у ранньому дитинстві;
  • екологія;
  • часті хвороби дихальної системи;
  • куріння під час вагітності;
  • зайва вага у дитини.

У деяких людей астму можуть викликати лікарські препарати: аспірин й інші нестероїдні протизапальні засоби та бета-блокатори. 

Розвиток астми також пов'язують із різними хворобами, на які хворіла дитина. До прикладу, кашлюк. Це заразне захворювання дихальної системи викликане бактерією. Тому дуже важливо запобігти цій хворобі. Це можна зробити завдяки вакцинації. Відповідно до національного календаря щеплень, вакцинувати дітей для профілактики кашлюку необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення).

Тригери нападів 

Головними тригерами нападів є речовини, які людина вдихає: алергени, що можуть знаходитися у приміщенні  (пилові кліщі, забруднене повітря,  лупа домашніх тварин); алергени поза домом (наприклад, пилок рослин); тютюновий дим та випари хімічних речовин. Деякі причини, які провокують напади, можуть бути спільними для всіх пацієнтів із астмою, інші - індивідуальні особливості перебігу хвороби у людини.

Також є інші фактори, які можуть провокувати напади. Наприклад, емоційне збудження, гнів або страх. Також напади можуть спровокувати фізичні вправи. 

Лікування 

Астму не можна вилікувати, проте, якщо дотримуватися рекомендацій лікарів і тримати її під контролем, то якість життя пацієнта не постраждає. До того ж, легкі форми астми у дітей з віком можуть зникнути. 

Для якісного лікування дитини з підозрою на бронхіальну потрібно:

  1. При проявах симптомів бронхіальної астми або частих хворобах дихальної системи звернутися до лікаря. Тільки лікар може поставити діагноз та призначити лікування. 
  2. Налагодити зв'язок із лікарем і встановити партнерські взаємовідносини.
  3. Отримати від лікаря всі необхідні рекомендації в рамках, так званої, “астма-школи”. Це просвітницька робота лікарів для батьків разом із маленькими пацієнтами щодо бронхіальної астми.
  4. Дотримуватися чистоти у помешканні.  
  5. Усунути засоби, які можуть бути факторами ризику для захворювання.

За даними НСЗУ в 2019 році виписано 298 525 електронних рецептів на ліки проти бронхіальної астми. Це 3% від усіх виписаних рецептів за останній рік. 

За цим посиланням https://bit.ly/35b7xm3 можна знайти аптеки в яких відпускають препарати для лікування бронхіальної астми за державною програмою “Доступні ліки”. 

 

 

 

 

читай також