Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

#Антифейк про “ОХМАТДИТ”

4 вересня 2018
8100

Всупереч маніпуляціям і дезінформації у соціальних мережах і деяких українських ЗМІ, жертвою яких стала найбільша дитяча лікарня України - “ОХМАТДИТ”, жодних змін або перерв у лікувальних процесах пацієнтів не відбувається. Усі відділення лікарні працюють у штатному режимі.

1. Відділення трансплантації кісткового мозку продовжує роботу в штатному режимі. Обов’язки завідувача відділення виконує лікар-гематолог Олександр Лисиця, єдиний від України член Європейської асоціації лікарів-трансплантологів ЕВМТ. Всі лікувальні процеси у відділенні відбуваються без змін і перерв під його особистим контролем.

У відділені ТКМ продовжують працювати 3 лікарі-гематологи та лікар-онколог, також 1 лікар перебуває у декретній відпустці. Шість медсестер з цього відділення, які раніше подавали заяви на звільнення, забрали їх та також продовжують роботу. Вакантними залишаються позиції медсестер та лікаря-трансфузіолога. Загалом у відділенні ТКМ, станом на 4 вересня, продовжують працювати 25 медпрацівників.

Керівництво лікарні отримало вже більше 10 заявок на заміщення вакантних посад лікарів у відділенні. Вже 3 вересня керівництво лікарні провело перші співбесіди з кандидатами.

У жовтні до “ОХМАТДИТу” приїдуть фахівці з Італії. Офіційно підтвердили готовність проводити дистанційні та виїзні консультації клініки Литви, США (Чікаго) та Канади. Також розробляється план стажування українських лікарів у найкращих клініках Європейського Союзу. Тож нові лікарі, які долучаться до команди відділення, навчатимуться в кращих іноземних фахівців. Також планується навчання та запуск на базі “ОХМАТДИТу” ще одного важливого етапу лікування - фотоферезу, обладнання для якого вже є у лікарні.

2. Референс-лабораторія з лабораторної діагностики онкогематологічних захворювань продовжує працювати. Всі необхідні пацієнтам лабораторні дослідження будуть забезпечені завдяки розподілу навантаження на декілька медичних закладів Києва, а також виконуватимуться іншими співробітниками лабораторій “ОХМАТДИТу”. Для співробітників лабораторії вже розпочалось навчання передовим практикам з імунофенотипування, а наступного року для них заплановано навчальний візит до провідних фахівців США.

3. З 104 медичних працівників, які працювали у чотирьох відділеннях, що до 20 серпня входили до складу розформованого Центру дитячої онкогематології та трансплантації кісткового мозку (ДОГ і ТКМ), продовжують працювати 97.

Одного лікаря-гематолога - Олега Рижака - було звільнено 17 серпня після проведення службової перевірки та винесення двох доган за систематичне невиконання посадових обов’язків завідуючого відділенням. Перевірка виявила в роботі Рижака низку порушень, а саме: неподання замовлень на закупівлю лікарських засобів згідно з Національним переліком основних лікарських засобів, що має здійснювати лікарня; введення в оману батьків щодо наявності ліків на складі лікарні, що призводило до закупівлі батьками за власні гроші наявних у лікарні препаратів; відсутні призначення та показання для проведення трансфузії в історії хвороби пацієнтів, невідповідність лікарських призначень фактичному призначенню препаратів крові, а також численні скарги батьків щодо зловживання службовим становищем та отримання неправомірної вигоди.

Одного лікаря-гематолога, керівника колишнього Центру ДОГ і ТКМ  - Світлану Донську - було звільнено у зв’язку з реорганізацією “ОХМАТДИТу”, оскільки вона не погодилась на нову посаду, запропоновану їй без зміни заробітної плати.  Світлані Донській замість адміністративної роботи було запропоновано посаду лікаря-гематолога Першого педіатричного відділення консультативно-діагностичної поліклініки НДСЛ «ОХМАТДИТ», де вона відповідала би за консультування регіональних онкологічних центрів та їхніх пацієнтів і організацію направлення їх в Охматдит, згідно з медичними показами, або допомагала би розподіляти пацієнтів між іншими регіональними центрами.

Деякі співробітники адміністративної частини колишнього Центру ДОГ і ТКМ, такі як терапевт, педіатри, медичні реєстратори за їхньої власної згоди були переведені в інші відділення стаціонару.

13 медичних працівників подали заяви про звільнення за власним бажанням.

Три самостійних відділення - інтенсивної хіміотерапії, хіміотерапії з денним стаціонаром, відділення хіміотерапії онкогематологічних захворювань, що до 20 серпня входили до складу Центру ДОГ і ТКМ, продовжують роботу без змін у повному складі. Завідувачі відділень за потреби також надають консультації регіональним онкологічним відділенням.

4. Трансформація “ОХМАТДИТу” - це не просто зміна структури і штатні ротації, а процес, спрямований на поліпшення медичних послуг і унеможливлення корупції. У результаті реорганізації було розформовано декілька неефективних адміністративних надбудов, що не мали лікувальних функцій. Так, окрім Центру дитячої онкогематології та трансплантації кісткового мозку, зміни торкнулись також Центрів токсикології, неонатології та офтальмології. Кількість посад і зарплати співробітників не змінились. З 2 667 штатних посад лікарні лише 15 було перепрофільовано. Наприклад, від керівників центрів забрали адміністративні функції, що дало їм можливість зосередитись безпосередньо на лікарській роботі. А до штатного складу відділення трансплантації кісткового мозку ввели посади імунологів, що було необхідно для лікування дітей з первинним імунодефіцитом. У новій структурі це відділення називається відділенням трансплантації кісткового мозку та імунотерапії. Також в “ОХМАТДИТі” створили відділення дитячої нейрохірургії та радіології.

Читайте також