Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Антибіотикорезистентність – проблема, яку має розуміти кожен українець

9 листопада 2022
1795

У Дніпрі відбулася нарада міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка з керівниками лікарень, які приймають найбільшу кількість поранених, присвячена питанню стримування росту стійкості бактерій до антибіотиків.

«Повномасштабна варварська війна, розв’язана росією проти України, окрім жахливого впливу на життя і здоров’я українців, має і негативний вплив на сферу громадського здоров’я. Військова модель функціонування системи охорони здоров’я передбачає велику кількість евакуаційних етапів, що може призводити до додаткового інфікування пацієнтів патогенами, які не чутливі до багатьох поколінь антибіотиків. Ми за підтримки ВООЗ розпочнемо масштабний проєкт вхідного бактеріологічного скринінгу виділень з рани в лікарнях Дніпра з метою своєчасної зміни підходів антибіотикотерапії, зокрема щодо визначення та оновлення препаратів вибору пріоритетного застосування в лікарнях першої евакуаційної лінії», – розповів міністр охорони здоров’я. 

Під час наради Віктор Ляшко також наголосив на важливості донесення інформації щодо небезпеки антибіотикорезистентності для кожного українця, оскільки ризики її посилення суттєво зросли через повномасштабну війну, розв’язану російською федерацією проти України.

Проблема, яка виникла через безконтрольне вживання антибіотиків, призвела до формування у бактерій стійкості до препаратів, що мають ефективно боротися з ними. Це означає довше і дорожче лікування захворювань й післяопераційних ускладнень та, на жаль, підвищення рівня смертності.

Опинившись у складних життєвих обставинах, українці – за звичкою, через відсутність розуміння проблеми чи доступу до кваліфікованої медичної допомоги – продовжують вдаватися до самолікування та спроб придбання антибіотиків без призначень лікаря.

Серйозним кроком для розв’язання проблеми неконтрольованого відпуску і нераціонального вживання антибіотиків стало запровадження з серпня електронного рецепта на них. Відповідно до нововведення, аптеки можуть відпускати антибіотики: за електронним рецептом (якщо аптека підключена до ЕСОЗ), за паперовим рецептом або за інформаційною довідкою, яка на перехідному періоді буде прирівняна до офіційного документа. 

Виключення діє для аптек, що знаходяться в районі проведення воєнних (бойових) дій або перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні). Їхній перелік затверджений відповідним наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Такі аптеки тимчасово, на час дії воєнного стану, можуть відпускати пацієнтам рецептурні антибактеріальні лікарські засоби без рецепта лікаря.

Для можливості оперативного забезпечення українських військових та цивільних необхідними препаратами передбачена норма, яка дозволяє волонтерським і благодійним організаціям на запит відповідної установи, військової частини чи закладу охорони здоров'я закуповувати рецептурні лікарські засоби безпосередньо у дистрибʼюторів без рецепта. 

Однак – наголосив Віктор Ляшко – під час лікування поранених медики зіштовхуються з неможливістю швидко та ефективно надати допомогу, запобігти післяопераційним ускладненням через попереднє неконтрольоване вживання антибіотиків для боротьби з грипом, COVID-19 чи іншими вірусними захворюваннями, що не потребують антибактеріальної терапії.

Тому зміни потрібні не лише на державному рівні, кожен українець має почати рятувати себе сам: приймати антибіотик лише за призначенням та під наглядом лікаря, приділяти увагу профілактиці захворювань, за можливості робити необхідні щеплення.

За посиланням – детальна інформація «Електронний рецепт на антибіотики: все, що потрібно знати пацієнту».