Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

268 абітурієнтів цього року виявили бажання отримати професію парамедика

27 липня 2018
6253

Цього року держзамовлення на нову спеціальність складає 50 місць. Результати вступної кампанії будуть оголошені у серпні.

В рамках пілотного проекту Тернопільський державний медичний університет ім. І.Я. Горбачевського та Черкаська медична академія оголосили набір на нову спеціальність «парамедик». Вступна кампанія на денну форму навчання у вищих навчальних закладах України тривала з 2 по 26 липня 2018 року. Загалом 268 абітурієнтів подали документи на спеціальність «парамедик»: 199 у Тернополі  і 69 у Черкасах. Середній бал ЗНО цих абітурієнтів складає 155,5 і 169 відповідно.

«Тривалість навчання майбутніх парамедиків становитиме три роки. Під час першого року навчання майбутні парамедики будуть здобувати загальну освіту, яка відповідає освітньому рівню «бакалавр». Одночасно вони будуть опановувати вміння і навички для надання розширеної першої допомоги. На ІІ та ІІІ курсах вони здобуватимуть вищий рівень рятувальної медицини – розширену екстрену допомогу. Маючи освітній рівень «бакалавр», парамедики зможуть продовжити освіту в магістратурі», - розповідає завідувач кафедри медицини катастроф та військової медицини ТДМУ, професор Арсен Гудима.

Парамедики - це фахівці, які самостійно або під керівництвом лікаря надають широкий спектр рятувальних медичних послуг на догоспітальному етапі й своєчасно транспортують постраждалого до лікарні. Особливість підготовки таких спеціалістів  полягає у тому, що після вивчення теоретичної частини вони отримують ґрунтовну практичну підготовку. Майбутнім парамедикам моделюють найрізноманітніші ситуації невідкладних станів, і вони навчаються особисто та в команді надавати весь обсяг допомоги, передбачений відповідним протоколом з медицини невідкладних станів. Для цього в навчальних закладах має бути відповідне обладнання, манекени, а найкраще – повноцінний симуляційний центр.

Протягом 2018-2019 років Агенція екстреної медицини планує оцінювати хід навчання майбутніх парамедиків у пілотних закладах. За необхідності Наглядова рада АЕМ скоригує навчальну програму, а також розробить вимоги до навчальних закладів, які здійснюватимуть набір абітурієнтів на спеціальність парамедика у наступному році.

Читайте також