Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Накази МОЗ

Категорії

Наказ МОЗ України від 04.03.2022 № 407 "Про забезпечення реєстрації новонародженої дитини в умовах воєнного стану"

4 березня 2022
8130

Статус: Чинний

 

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

НАКАЗ

04.03.2022 N 407

м. Київ

 

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України

07 березня 2022 року за № 293/37629

 

Про забезпечення реєстрації новонародженої дитини

в умовах воєнного стану

 

Відповідно до указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64 «Про введення воєнного стану в Україні», пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 року № 90), у зв’язку із введенням воєнного стану на території України та з метою забезпечення функціонування сфери охорони здоров’я у воєнний період

 

НАКАЗУЮ:

 

1. Встановити, що на період дії воєнного стану на території України для забезпечення реєстрації народження дитини в органах державної реєстрації  актів  цивільного  стану медичні працівники закладів охорони здоров'я та фізичних осіб - підприємців, які одержали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики (далі - надавачі медичної допомоги), які надавали допомогу при пологах, здійснювали перший медичний огляд новонародженого або проводили перший медичний огляд породіллі після пологів, в тому числі поза закладом охорони здоров’я, без можливості подальшого транспортування породіллі та новонародженого до відповідного надавача медичної допомоги або за умови її відмови від такого транспортування в обставинах підвищеної загрози життю та здоров’ю, на кожний випадок народження живої дитини заповнюють Медичне свідоцтво про народження (форма № 103/о), затверджене наказом Міністерства охорони здоров’я України від 08 серпня 2006 року № 545 «Про впорядкування ведення медичної документації, яка засвідчує випадки народження і смерті», зареєстрованого в   Міністерстві  юстиції України 25 жовтня 2006 року за № 1150/13024.

 

2. Встановити що у випадках визначених пунктом 1 цього наказу та за умови відсутності можливості заповнення медичним працівником Медичного свідоцтва про народження (форма № 103/о) медичний працівник зобов’язаний на кожний випадок народження живої дитини виписати довідку довільної форми в двох примірниках без проставляння печатки, яка обов’язково повинна містити відомості щодо:

  1) найменування надавача медичних послуг;

  2) прізвища, власного імені та по батькові (за наявності) медичного працівника;

  3) прізвища, власного імені та по батькові (за наявності) жінки, яка народила дитину;

  4) дату народження (число, місяць, рік) та стать новонародженого;

  5) назва населеного пункту в якому видана довідка;

  6) місце народження дитини (за інформацією, що надається жінкою, яка народила дитину, у разі коли місце видачі довідки не збігається із фактичним місцем народження);

  7) підпис медичного працівника;

  8) дата видачі довідки.

Один примірник такої довідки медичний працівник віддає жінці, яка народила дитину, а другий примірник передає на зберігання до відповідного надавача медичної допомоги.

 

3. Встановити, що довідка виписана відповідно пункту 2 цього наказу в період дії воєнного стану вважається документом, що підтверджує факт народження дитини та прирівнюється до заповненого Медичного свідоцтва про народження (форма №103/о).

 

4. Підтвердження факту народження дитини поза закладом охорони здоров’я на період дії воєнного стану на території України, крім випадків передбачених пунктами 1 та 2 цього наказу, проводиться надавачами  медичної допомоги  шляхом заповнення лікарем (за лікарською спеціальністю “Акушерство і гінекологія”, “Неонатологія”, “Педіатрія”, “Терапія”, “Загальна практика - сімейна медицина”) Медичного свідоцтва про народження (ф. №103/о) після проведеного огляну жінки, яка народила дитину та дитини та за умови наявності у первинно-обліковій медичній документації жінки, в тому числі  в електронній системі охорони здоров’я, відомостей, що підтверджують факт вагітності такої жінки.

 

5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра охорони здоров’я України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Карчевич  М.

 

 

Міністр    Віктор  ЛЯШКО