Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Що страшніше: наслідки після COVID-19 чи побічні ефекти від вакцини?

5 жовтня 2021
18961

2 ключові причини, чому деякі українці досі не вакциновані – це страх, що вакцини від COVID-19 нібито недостатньо неперевірені та є можливість побічних реакцій на вакцину.

Через те, що вакцини від коронавірусу SARS-CoV-2 подекуди викликають легкі та помірні побічні ефекти, багато людей досі бояться робити щеплення від COVID-19 та вважають, що краще ризикнути захворіти на коронавірусну хворобу, ніж ризикнути отримати ускладнення внаслідок вакцинації.

Але чи насправді ризики від вакцинації співставні з ризиками від самої хвороби?

Як контролюється безпечність вакцин

До того, як отримати дозвіл на використання, усі вакцини підлягають дуже суворому тестуванню та перевіркам на безпеку. У клінічних дослідженнях беруть участь тисячі, а подекуди й десятки тисяч людей, тому на цьому етапі можна виявити найпоширеніші реакції та зробити висновки, що вакцина безпечна.

Як зазначає ВООЗ, клінічні дослідження вакцин зазвичай проводяться в три фази:

  • введення вакцини невеликому числу добровольців, щоб оцінити її безпеку,
  • потім вакцина вводиться сотням добровольців для подальшої оцінки її безпеки і здатності генерувати імунну реакцію,
  • наостанок вакцина вводиться тисячам добровольців, і проводиться порівняння з аналогічною групою людей, які не отримали вакцину, але отримали продукт порівняння, щоби визначити ефективність препарату і вивчити безпеку з-поміж більшої групи людей.

Раніше весь цей процес був послідовним, тому і займав багато років. Зараз, завдяки безпрецедентним фінансовим інвестиціям та науковому співробітництву, деякі етапи наукових досліджень і розробок здійснювали паралельно.

При цьому дотримувались строгих клінічних стандартів. Тому прискорена розробка безпечних вакцин і стала можливою.

Смерть від Covid-19 чи від вакцини: що вірогідніше?

Про небезпеку хвороби напротивагу вакцинації говорять прості цифри. Понад 56 тисяч людей померли від ковіду – більш ніж 500 осіб гинули щодня під час минулої хвилі.

За майже 7 місяців кампанії з вакцинації в Україні Державний експертний центр МОЗ отримав 103 повідомлення про летальні випадки.

У жодному з вже розслідуваних 80 випадків немає доведеного зв’язку з вакцинацією. Це були випадкові події, які співпали в часі з проведеним щепленням, а причинно-наслідковий зв’язок з вакцинацією відсутній.

Щодо решти 23 повідомлень триває розслідування.

Повну версію читайте на сайті УП. Життя