Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Парамедицині в Україні бути. Кого це стосується і як працюватиме?

5 грудня 2017
4488

На четвертому році війни в Україні введена нова професія - "парамедик". Сталося це 1 листопада 2017 року, однак лише з вересня наступного року в медичних навчальних закладах почнуть набирати людей на цю спеціальність. У МОЗ стверджують, що зашкарубла бюрократія не давала зробити це раніше. Як жила Україна без парамедицини та що буде з тими волонтерами, хто рятував поранених на фронті? На ці та інші питання 112.ua відповів Олександр Данилюк - головний спеціаліст відділу координації та забезпечення медичної допомоги під час АТО Управління екстренної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ України.

Олександр Данилюк був військовим хірургом на фронті у перші роки війни на Сході України. Під час подій у Дебальцевому оперував поранених просто в окопах, про 9 днів оточення написав книгу-спогади. Коли в Міністерство охорони здоров'я прийшла Уляна Супрун, вона запросила Олександра у свою команду. Зараз він відповідає за медичну підтримку АТО, а якщо офіційно, то він головний спеціаліст відділу координації та забезпечення медичної допомоги під час антитерористичних операцій Управління екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ.

Найбільшим напрямком його роботи є вдосконалення екстреної медичної допомоги і впровадження парамедицини в Україні. 

Щоб говорити про парамедицину, треба спочатку визначити, що це. У нас дуже багато політиків досить високого чину спекулють цим словом і неправильно трактують його.

Парамедик – це людина з медичною освітою, яка вчиться в медичному коледжі три роки і спеціалізується для надання допомоги саме в системі екстренної медичної допомоги. Можна сказати, що фельдшери, які працюють на швидких, - це а-ля парамедики у США чи країнах Європи. В Україні поки що парамедиків не випущено, оскільки лише 1 листопада 2017 року введена нарешті нова професія "парамедик". З 1 вересня наступного року буде перший набір на цю спеціальність у медичних коледжах. Ті медики, які мають медичну освіту, фельдшери, зможуть стати парамедиками, пройшовши підвищення кваліфікації до рівня парамедика. Парамедик вище, ніж фельдшер, тому що у нього ширші кваліфікаційні вимоги, ніж у фельдшера екстреної медичної допомоги.

 

Читати повний текст інтерв'ю: https://ua.112.ua/interview/paramedytsyna-v-ukrainskykh-realiiakh-422966.html

 

Використано зображення прес-служби Міністерства оборони України