Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Ляшко: бустерна доза буде з січня, а нова хвиля ковід - в кінці зими

30 листопада 2021
7386

Україна виходить з найтяжчої хвилі ковіду у той час, коли світ чекає інформації, наскільки небезпечним може бути його новий штам - Омікрон.

Після 800-700 смертей на день українські лікарні, здається, отримали перепочинок. Але чи надовго?

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко прогнозує, що нова хвиля може прийти до України вже наприкінці січня, якщо не втрутяться нові мутації і цього не станеться ще раніше.

Проте сподівається, що смертей під час четвертої хвилі буде менше, якщо українці масово підуть вакцинуватися.

Він закликає українців не бути егоїстами і не вимагати бустерної дози вже зараз, коли перше щеплення в Україні не зробили більшості людей. При цьому обіцяє, що бустерну дозу почнуть робити з січня.

Чи треба щеплювати дітей, чому не розганяють мітинги антивакцинаторів і, коли до України може прийти Омікрон, Віктор Ляшко розповів в інтерв'ю ВВС News Україна.

ВВС: Коли до України може прийти новий штам коронавірусу Омікрон?

Віктор Ляшко: Це важко спрогнозувати. Це може відбутися як завтра, так і через місяць. Але ми робимо все можливе для того, щоб цього не відбулося. Громадяни південноафриканських країн і люди, які були там впродовж останніх 14 днів, будуть направлятися на самоізоляцію, незалежно від того, чи є у них негативний ПЛР-тест чи довідка про вакцинацію.

ВВС: Новий штам також виявили й в багатьох європейських країнах, куди часто подорожують українці - це Франція, Чехія, Бельгія, Нідерланди, Італія. Чи плануєте якісь обмеження щодо цих подорожей?

Віктор Ляшко: Вірус мутує постійно. У цих країнах виявили лише поодинокі випадки. Ми ще не розуміємо всієї загрози, яку може нести цей штам. Якщо ми не будемо бачити більшої агресивності цього вірусу, то в принципі будуть діяти всі карантинні обмеження, які діяли і при Дельті.

ВВС: Але ж зараз ми знаємо, що Омікрон швидше розповсюджується. ВООЗ назвала цей штам таким, що викликає занепокоєння. Ви сприймаєте його як новий ризик для України?

Віктор Ляшко: ВООЗ у неділю ввечері чітко написала, що є три складових, за якими є ризик, але немає доведеної точки зору. Коли ми говоримо про те, що він передається швидше від людини до людини, то була оцінена певна фокус-група. Зокрема студенти університетів, які самі по собі контактують більше. Тому, щоб підтвердити, що він передається швидше, треба провести низку досліджень.

Повний текст інтерв'ю читайте на сайті bbc.com.