Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Вакцинація

Категорії

Міфи про вакцини: Чи існує гіперімунізація через вакцинацію

11 березня 2019
14930

Тема вакцинації породила багато міфів. Розповідаємо, чи існує гіперімунізація через вакцинацію, чи можна одночасно робити дитині кілька щеплень і чи нешкідливо робити щеплення, якщо в організмі вже є антитіла до захворювання.

 

Міф: Введення трикомпонентної (тривалентної) вакцини шкідливе. Також небезпечно вводити дитині відразу кілька вакцин. А якщо в організмі вже є антитіла, вводити вакцину не можна. Такі міфи антивакцинатори пояснюють начебто гіперімунізацією - мовляв, вакцинація може перенавантажити імунітет.

Факти:

Вакцина не перевантажує імунітет. Віруси у вакцинах настільки ослаблені, що не можуть вплинути на імунітет. Навіть якщо одночасно ввести вакцини проти 10 інфекційних захворювань, задіється лише 0,1% імунної системи.

Природне інфікування певними вірусами, яке підтримують антивакцинатори, може ослабити імунну систему. При інфекційному захворюванні навантаження на імунітет у кількасот разів вище, ніж при вакцинації.

Згідно з науковими даними, одночасне введення декількох вакцин не має несприятливих наслідків для імунної системи дитини. Діти щодня піддаються впливу декількох сотень чужорідних речовин, які викликають імунну реакцію. У результаті простого акту приймання їжі в тіло надходять антигени, а в порожнині рота і носа живуть численні бактерії. Дитина піддається впливу значно більшого числа антигенів унаслідок застуди або ангіни, ніж від вакцин.

Введення кількакомпонентних вакцин (коли одне щеплення захищає одразу від декількох захворювань - наприклад, вакцина проти кору, паротиту і краснухи)  не впливає на дієвість вакцин та не підвищує ризику реакцій. Це означає для дитини менше болю та дискомфорту, адже це скорочує число ін’єкцій. А перевагами введення відразу декількох вакцин є скорочення числа відвідувань поліклініки, таким чином батькам буде легше контролювати дотримання Календаря профілактичних щеплень.

Так само нічим не загрожує вакцинація людям, у яких уже сформувався імунітет до хвороби. Це безпечно і не має негативних наслідків. Тому, наприклад, якщо ви не пам’ятаєте, чи робили дитині щеплення КПК, і не маєте документальних підтверджень - вакцинуйте дитину, щоби забезпечити їй необхідний захист.

Єдині випадки, коли вакцину вводити не рекомендується - це медичні протипокази до вакцинації. Цей перелік невеликий. Щеплення не роблять, якщо є високий ризик серйозної реакції, та при станах, коли імунна відповідь на введену вакцину не сформується:

  • Гостре захворювання, що супроводжується температурою, вищою за 38,5°С.
  • Серйозна алергічна реакція (анафілактичний шок) на попередню дозу вакцини чи відома алергічна реакція на один із компонентів вакцини.
  • Імунітет може не сформуватися при хіміотерапії в онкологічних хворих, при вживанні великих доз стероїдних гормонів, при вживанні ліків, що пригнічують імунітет, при СНІДі.
  • При вагітності не можна робити щеплення КПК та іншими вакцинами, що містять живі віруси, а також якщо були алергійні реакції на аміноглікозиди, введення препаратів крові.
  • БЦЖ не роблять, якщо дитина при народженні важить менше 2,5 кг, інфікована туберкульозом чи має дефекти системи фагоцитозу;
  • ОПВ (жива поліомієлітна вакцина) не вводиться, якщо є тяжкі форми гіпогаммаглобулінемії (стану імунодефіциту) чи хтось із членів сім’ї має протипокази до цієї вакцини.

Зверніть увагу, що протипоказання на термін, більший ніж два тижні, визначає лише імунологічна комісія. Вона зазвичай збирається в районній лікарні або міській /обласній поліклініці.

Читайте також