Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Здоров'я А-Я

Категорії

Як здоровий спосіб життя зменшує ризики появи діабету

13 вересня 2018
6877

За даними ВООЗ, захворюваність на цю хворобу у світі постійно зростає. Окрім генетичних факторів, великий внесок в це роблять чинники, що пов'язані зі стилем життя - малорухлівість, незбалансоване харчування та наявність надмірної ваги. Результати тривалих досліджень вказують, що здоровий спосіб життя може допомогти попередити розвиток діабету і навіть сповільнити прогресування хвороби. І досягти цього можна саме завдяки зміні раціону харчування та достатньому рівню фізичної активності.

 

Як спосіб життя впливає на ризики появи діабету: результати дослідження

У дослідженні взяли участь люди, які знаходились в зоні ризику появи діабету. Учасників було поділено на 3 групи: одна з них мала дотримуватися певних змін раціону харчування та способу життя (зменшити вагу на 7% та мінімум 150 хвилин активності на тиждень), 2 група - приймала призначені ліки (метформін) та контрольна група, що приймала плацебо.

Люди, які зважились на інтенсивну зміну стилю життя , через 3 роки зменшили ризики появи діабету на 58%. Навіть через 10 років після участі в дослідженні у цих людей спостерігався на 34% нижчі ризики. Водночас, у представників групи, які протягом 3 років приймали призначені ліки, ризик розвитку діабету знизився на 31%, а через 10 років - на 18%, що також є значним досягненням.

Такі дослідження ще один доказ того, що варто докласти зусиль і змінювати свій стиль життя. 

 

Як змінити свій раціон, щоб зменшити ризики появи діабету

Щоби зменшити ризик появи діабету, мініізуйте споживання або взагалі відмовтесь від добавок цукру та попередньо оброблених продуктів харчування, включно з обробленими зерновими продуктами (борошно, білий рис). Краще - замініть на цільнозернові (https://goo.gl/ASW1ZJ)

Збільшуйте споживання клітковини - овочів та фруктів. Фрукти та овочі, які не містять крохмалю, повинні складати щонайменше половину щоденного раціону.

Бобові культури (сочевиця, боби, нут, горох) також містять багато клітковини та корисного для здоров’я рослинного білка. Люди, які їдять багато продуктів з високим вмістом клітковини, як правило, з'їдають менше калорій, не набирають надмірної ваги, а отже мають менший ризик розвитку діабету.

Якщо плануєте змінити харчові звички - в цій справі вам допоможе ваш лікар. Він може якнайкраще проаналізувати ваші звички, допомогти порадами та підтримувати в ризикованих ситуаціях.

Як зважитись розпочати здоровий спосіб життя: https://goo.gl/GoSa1r

Читайте також