Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Здоров'я А-Я

Категорії

Як вибрати безпечні ялинкові прикраси

29 грудня 2019
3584

Напередодні новорічних і різдвяних свят більшість людей прикрашають свої оселі. До вибору святкових прикрас слід поставитись відповідально. Неякісні вироби можуть містити шкідливі речовини, наприклад, свинець, нонiлфенол, формальдегід, нікель, оловоорганічні сполуки, які можуть спровокувати отруєння, хронічні алергії, опіки та навіть онкологічні захворювання. МОЗ України підготувало поради,  як вибрати безпечні 

Ялинка

Живі ялинки потребують догляду та зволоження. Не залишайте дерево біля опалювальних пристроїв. Перевіряйте щодня рівень води, поставте поряд зволожувач повітря, поливайте та оприскуйте, якщо ялинка в горщику. Пересохле дерево стає легкозаймистим. 

Якщо ви збираєтесь придбати штучну ялинку, обов'язково попросіть у консультанта сертифікат якості, що засвідчує її безпечність та вогнестійкість. Ялинка не повинна мати різкого хімічного запаху, голки мають бути добре закріпленими, а підставка стійкою. 

Новорічні іграшки

Краще не купувати прикраси на стихійних ринках — дешева продукція невідомого походження може містити неякісно оброблені, гострі деталі та токсичні речовини у складі виробу. 

Перед покупкою уважно роздивіться виріб. Новорічні прикраси й іграшки не мають виділяти різкого запаху, фарба з поверхонь не повинна залишатися на руках, а блискітки не мають осипатися. Зверніть увагу на кріплення гірлянд і кульок. Воно не має бути крихким.

Пам’ятайте, що яскраві іграшки та ялинка часто приваблють малюків. Тому скляні, тендітні та крихкі іграшки, особливо із дрібних деталей, які дитина може відламати та проковтнути, необхідно тримати якнайдалі від малюків. Це стосується і прикрас та свічок, що імітують їжу (штучні цукерки, пряники, фрукти). Не можна прикрашати ялинку свічками, особливо у поєднанні із легкозаймистими матеріалами - ватою, марлею тощо.

Мішура та “дощик” становлять небезпеку як для маленьких дітей, так і для домашніх тварин. Мішура - це тонкий метал, здатний травмувати слизову оболонку та внутрішні органи. Коти часто пробують жувати дощик. Проте як тільки кішка візьме кінчик мішури в рот, їй практично не вдасться виплюнути прикрасу. В такому випадку необхідно негайно звернутися за допомогою до фахівця.

Гірлянда

Обираючи новорічну гірлянду, варто уважно вивчити інструкцію. Ілюмінацію для закритих приміщень не можна використовувати надворі. Пластик, не розрахований на холод, може луснути, у негерметичні лампочки потрапить волога, а у результаті — закорочення дротів. У той же час ілюмінацію для вулиці не можна використовувати у закритому приміщенні. Вона може виділяти небезпечні випари.

Не використовуйте несертифіковані електричні вироби. При виявленні несправності в ілюмінації (нагрівання проводів, миготіння лампочок) негайно відключіть гірлянду. Не варто включати багато електричних приладів одночасно. Перед тим, як залишити дім, переконайтесь, що всі вони вимкненні.