Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Здоров'я А-Я

Категорії

Гігієна хлопчиків

15 жовтня 2021
6318

Дотримання правил особистої гігієни є важливим для дорослих, та не менш важливо приділити увагу гігієні дітей, у тому числі хлопчиків. Необхідно регулярно нагадувати та заохочувати, а передовсім сприяти набуттю навичок дотримання правил інтимної гігієни. Дотримання правил гігієни впливає не лише на здоров’я, а й на упевненість дитини в собі.

Сьогодні в межах рубрики #sex_education поговоримо про гігієну хлопчиків.

Статевий член захищений від зовнішніх подразників складками шкіри — крайньою плоттю. У більшості випадків у новонароджених вона закрита над голівкою пеніса й захищає його від потрапляння бактерій. Під нею виробляється смегма — суміш виділень сальних залоз крайньої плоті, відмерлих клітин шкіри й вологи.

Відсувати крайню плоть і розкривати голівку пеніса не потрібно. Це може бути травматично для дитини. Фізіологічно голівка має сама відкритися до 6–7 років, проте якщо цього не відбулося, варто зачекати до статевого дозрівання.

Особливості та необхідність щоденних процедур

Головний союзник у боротьбі за дитячу гігієну — проточна вода.

Від народження й до настання статевого дозрівання процедура дотримання інтимної гігієни хлопчика — це щоденне підмивання зовнішніх статевих органів. Без необхідності більше нічого робити не потрібно! Дитину потрібно підмивати звичайною водою (температура якої приблизно дорівнюватиме температурі тіла) без додавання будь-яких трав, виварів, настоїв чи речовин. Кип’ятити воду також не варто. Найкраще підмивати дитину при зміні підгузка, а також після кожної дефекації та перед сном.

Корисно навчати дитину правил догляду за собою та формувати навички турботи про власну гігієну уже з дошкільного віку:

  • щоденно приймати душ,
  • мити руки до та після туалету,
  • двічі на день мити водою пахову зону та статеві органи;
  • для інтимної гігієни слід використовувати окремий рушник.
  • використовувати натуральну нижню білизну та таку, яка не спричиняє дискомфорту.

На що варто звертати увагу:

  • якщо ж дитина має скарги на болісні або неприємні відчуття при сечовиділенні або в ділянці зовнішніх статевих органів,
  • якщо під час сечовипускання шкіра крайньої плоті запалюється, набрякає,
  • якщо на члені з’являється почервоніння чи підозрілі виділення, — це привід невідкладно звернутися до лікаря.

Також варто звернути увагу на фімоз — це стан, при якому крайня плоть занадто щільна, щоби її можна було відтягнути з голівки статевого члена. Фімоз є фізіологічним (нормальним) явищем у немовлят і малюків, але в дітей старшого віку може бути наслідком утворення рубців на шкірі. Зазвичай це не проблема, якщо вона не має інших симптомів. Проте у випадках, коли фімоз викликає утруднення сечовипускання, біль та перелічені вище симптоми, потрібно негайно звернутися до лікаря.

Також батькам необхідно проговорити з підлітками особливості інтимної гігієни при статевому дозріванні. З’являється оволосіння в лобковій зоні, а також зазвичай у хлопчиків під час статевого дозрівання у віці 12–16 років — мимовільні сім’явиверження — полюції. Вони є фізіологічною нормою, проте кожен підліток може мати їх із різною частотою. Хлопчакам варто розповісти, що сім’явиверження часто трапляються під час сну. Опісля сім’явиверження необхідно помити статеві органи та змінити спідню білизну на чисту. Потрібно відверто говорити з дітьми про те, що відбувається з їхнім тілом. Часто їм незрозуміло і страшно. Тож ваша підтримка може допомогти легко пережити складний період пубертату. Говоріть із дітьми про їхнє тіло і про те, як підтримувати інтимну гігієну й охайність. Те, чому вони навчаються змалечку, сформовані звички та навички впливатимуть на їхнє подальше життя та здоров’я.