Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Здоров'я А-Я

Категорії

Державна стратегія протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам до 2030 року

30 серпня 2021
1844

У листопаді 2019 року постановою Кабінету міністрів України було прийнято Державну стратегію протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам до 2030 року. Саме ці захворювання й поєднані патології є найпоширенішими інфекційними хворобами в Україні.

Що говорить статистика?

  1. ВІЛ-інфекція/СНІД

За даними Європейського центру з контролю та профілактики захворюваності та Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), Україна залишається однією з країн, де продовжує зростати кількість нових випадків інфікування ВІЛ та смертей від СНІДу. На початок 2019 року наша країна посідала одне з перших місць серед країн Європейського регіону за кількістю осіб, які живуть із ВІЛ-інфекцією (237 тис. осіб, понад 40 % яких не знають про свій ВІЛ-статус).

  1. Вірусні гепатити

5 % населення країни інфіковані вірусним гепатитом С та 1,5 % — вірусним гепатитом В. Більшість про свій діагноз не знає, а отже — не отримує лікування. Під медичним наглядом із вірусним гепатитом С перебуває лише приблизно 6,2 % осіб, а з гепатитом В ще менше — 3 %.

  1. Туберкульоз

За даними ВООЗ, щороку в Україні близько 36 тис. осіб хворіють на туберкульоз. Крім того, Україна входить до десяти країн із найвищим показником поширеності мультирезистентного туберкульозу — серед уперше діагностованих осіб майже у 29 % діагностується стійкість до протитуберкульозних препаратів. Те, що в Україні щороку своєчасно не виявляють близько 25 % випадків захворювання на туберкульоз, тільки сприяє подальшому його поширенню серед населення.

Державна стратегія протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам до 2030 року передбачає створення та функціонування ефективних, інноваційних, гнучких систем надання якісних і доступних послуг із профілактики, виявлення, діагностування та лікування цих хвороб.

Серед цілей стратегії до 2030 року :

  1. досягти рівня обізнаності щодо власного статусу:

  • людей, що живуть із ВІЛ — 95 %;
  • людей, хворих на вірусні гепатити — 90 %;
  1. охопити сучасним лікуванням:

  • людей, що живуть із ВІЛ — 95 %;
  • людей, хворих на вірусний гепатит С — 90 %;
  • людей, хворих на гепатит В — 40 %
  • людей, хворих на туберкульоз — 100 %

Крім того, до 2030 року 90 % дітей мають бути охоплені трьома дозами вакцини від вірусного гепатиту В.

ВІЛ-інфекція/СНІД, туберкульоз та вірусні гепатити В і С впливають на погіршення якості та тривалості життя, призводять до тяжких наслідків для здоров’я, сприяють втраті працездатності та передчасній смертності, множинним супутні стани та захворювання.

Тож протидія поширенню цих хвороб є важливим завданням системи громадського здоров’я.