Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Здоров'я А-Я

Категорії

Чи допоможе йодна сітка при йододефіциті або ж лікуванні вірусних захворювань?

4 лютого 2022
1852

Багато хто у своєму житті зустрічав інформацію про корисну силу йодної сітки. Якщо її нанести на тіло, то ніби це допоможе укріпити організм, позбутись йододефіциту або ж вилікуватись від гострих респіраторних захворювань. Такий собі універсальний засіб. Але чи справді він працює?

Немає доведених фактів, які б підтверджували лікувальні властивості йодної сітки. Нанесення йоду на шкіру ніяк не допоможе уникнути кашлю або ж позбутися інших симптомів вірусних захворювань. Завдяки розігрівним властивостям йоду на деякий час посилиться місцева мікроциркуляція крові, але не більше. Вилікувати кашель чи нежить йодна сітка не зможе.

Є практика, особливо в регіонах, де у людей спостерігається нестача йоду, за допомогою йодної сітки визначати дефіцит цього елементу в організмі. Ніби, якщо малюнок зникає за 3 години, то це свідчить про нестачу йоду, а тому треба частіше малювати клітинки на тілі, щоб організм збагачувався ним. Ми маємо вас розчарувати: йодна сітка не може це зробити. До того ж, якщо часто наносити розчин йоду на шкіру, можуть виникнути висипання, роздратування та опіки. Особливо вразливі діти: дитяча шкіра легко вбирає йод, надмірна кількість якого може призвести до порушень в роботі щитоподібної залози.

Якщо у вас є симптоми респіраторних захворювань, то краще звернутися до лікаря, який кваліфіковано допоможе з лікуванням. З метою попередження йододефіциту, рекомендовано регулярно споживати продукти, збагачені йодом, насамперед йодовану сіль. Також варто збагатити раціон морською рибою, морською капустою та інші продуктами з високим вмістом йоду. 

Якщо спостерігаєте такі симптоми, як: відчуття постійної втоми, слабкість, депресія, збільшення щитоподібної залози, затримка росту та/або інтелектуального розвитку у дітей, зниження розумової активності у дорослих, порушення обмінних процесів – потрібно звернутися до фахівця по допомогу.