Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Здоров'я А-Я

Категорії

Чи болить голова через дощ або магнітні бурі

26 грудня 2018
14725

Біль в суглобах чи спині, втома, головний біль та підвищений тиск — приблизно такі симптоми відчувають люди, які залежать від погоди або ж відчувають метеозалежність. Разом зі спільнотою "Клятий раціоналіст" вирішили розібратися, чи справді стан здоров'я залежить від погоди, та зібрали деякі дослідження на тему.

 

Чи може електромагнітна активність викликати головний біль

Класика метеозалежності — погане самопочуття через магнітну активність на Сонці. Електромагнітна активність там відбувається постійно, внаслідок цього процесу відбувається викид коронарної маси. І якщо вона досягає Землі, то починає взаємодіяти з магнітним полюсом нашої планети, що викликає полярне сяйво, а не мігрень. Магнітосфера Землі нейтралізує електромагнітний вплив нашої зорі, тому малоймовірно, що його може відчувати організм людини.

Втім, багато людей жаліються на мігрені та сильний головний біль саме в цей період. Але підтверджень, що саме активність Сонця викликає ці симптоми — недостатньо. В одному з досліджень було проаналізовано 63 мільйони твітів, що містили слова “мігрень” або “головний біль“. Графік активності таких повідомлень був зіставлений з графіком активності Сонця, і в кінцевому результаті взагалі не збігався (https://goo.gl/jT2sof).

Натомість є дослідження, в яких показано кореляцію між геомагнітними бурями та ризиком інсульту у певних групах (https://goo.gl/9p2uWp). В цьому випадку механізм зв‘язку необхідно вивчати додатково.

 

Чи наспраді суглоби болять "на погоду"

Опублікований в грудні 2017 року звіт Гарвардської школи здоров‘я вказує, що погода не впливає на біль в спині і суглобах. Дослідники проаналізували частоту виклику лікарів за страховою програмою у дощові дні через біль в спині і суглобах. Всього проаналізували 11 мільйонів випадків і зв‘язку не знайшли (https://goo.gl/v5dsKW).

Ревматоїдний артрит також не залежить від погодних чинників (https://goo.gl/R8ScnR). Так само не знайшли впливу зміни атмосферного тиску, температури, вологості повітря та кількості опадів на появу болю у спині (https://goo.gl/GrqnFg).

Але біль в суглобах реальний і деякі зв‘язки з погодою можна все-таки знайти. Цьому є дещо інше пояснення. Виснаження через запальні процеси, біль, неможливість виходити з дому, поганий настрій і самопочуття — мовою нейрофізіології, брак серотоніну — здатні погіршувати чутливість до болю в давно хворих суглобах. Тобто можуть погіршувати симптоматику ревматоїдного артриту, зокрема в дощову погоду.

Багато людей скаржаться на біль в суглобах чи місцях переломів під час зміни атмосферного тиску чи температури. Втім, доказів в цьому випадку також недостатньо. Натомість для серця та судин перепади температури та тиску можуть бути небезпечними (https://goo.gl/UJq8Wzhttps://goo.gl/cAL2sZ).

 

Як може впливати погода на самопочуття

Є погодні фактори, які мають зрозумілі механізми впливу. Наприклад, холодне сухе повітря підвищує ризики нападу астми, а також подразнює слизові оболонки, що полегшує інфікування вірусами.

Очевидно, що дуже високі або дуже низькі температури можуть спричинити виникнення певних хворобливих станів, а їхня різка зміна може негативно вплинути на захисні функції організму. Тому повністю заперечувати вплив деяких погодних умов на здоров’я не варто.

Якщо ж відчуваєте якісь симптоми чи погано почуваєтесь — зверніться до лікаря та не звинувачуйте в поганому самопочутті магнітні бурі.

Більше про метеочутливість тут: https://goo.gl/d2DctE

Читайте також