Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Здоров'я А-Я

Категорії

10 речей, які треба знати і зробити, щоб подолати поліомієліт

5 грудня 2015
6728
  • Вірус поліомієліту може вбити чи паралізувати дітей протягом всього лише кількох годин.
  • Не існує ліків проти високозаразного вірусу поліомієліту: імунізація є нашим єдиним ефективним захистом.
  • Спалах поліомієліту в Україні підтверджено всесвітніми організаціями з охорони здоров'я.
  • Будь-яка дитина, імунізована не в повній мірі, знаходиться в зоні ризику та становить небезпеку для інших дітей. ВСІ діти віком до 6 років в Україні повинні пройти вакцинацію проти поліомієліту впродовж двох етапів (турів) імунізації, запланованої проти спалаху хвороби. Після цих турів відбудеться разова імунізація всіх дітей до 10 років.
  • Після 19-річної відсутності, поліомієліт знову повернувся в Україну. Ті, хто знаходяться в зоні ризику, постраждають найбільше. Разом з тим, вірус є дуже заразним і не зважає на соціальний статус, матеріальні статки чи кордони.
  • Оральна поліовакцина (OPV) є єдиною ефективною зброєю проти поліомієліту під час спалаху цієї хвороби. Вона захистить дитину на все життя, якщо її буде застосовано кілька разів. Будь-яка дитина, яка пропустила вакцинацію, перебуває в групі ризику і може стати жертвою вірусу.
  • Програма з ліквідації поліомієліту стала однією з найбільш успішних глобальних програм у сфері громадського здоров'я за всі часи: завдяки їй кількість випадків поліомієліту впала на 99%, з 350 000 на рік у 1988 р. до лише 243 випадків у 2014.
  • Ліквідація поліомієліту – це наше спільне майбутнє. Увесь світ працює над тим, щоб викорінити цю хворобу. Україна приєдналася до Європейської та Всесвітньої Ініціатив щодо ліквідації поліомієліту – всесвітньої кампанії, завдяки якій з 1998 року вдалося знизити кількість випадків захворювання більш ніж на 99%. Безпека наших дітей – наша відповідальність.
  • Спалах поліомієліту доводить, наскільки важливою є планова імунізація проти дитячих хвороб. В Україні в 2014 р. менше 50% дітей не були вакциновані взагалі чи вакциновані не повністю. В 2015 р. рівень імунізації проти поліомієліту серед дітей до 1 року впав ще більше, до 14%. Спалах поліомієліту трапився через хронічно низький рівень охоплення імунізацією в країні.
  • Кожен може долучитися до того, щоб діти отримали вакцини. Родини мають знати факти про поліомієліт та користь вакцинації. Будь ласка, поговоріть зі своїми друзями та сусідами. Розкажіть про хворобу учням у школі. Вийдіть до свого оточення та висловіть свою позицію на підтримку імунізації дітей. Існує так багато шляхів, щоб допомогти і захистити українських дітей!
Читайте також