Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Медичним працівникам

Категорії

Заклади охорони здоров’я, які працевлаштували внутрішньо переміщених медиків, можуть отримати компенсації витрат на оплату праці

24 березня 2022
1495

Кабінет Міністрів України затвердив Порядок надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні. 

Відповідно до цього порядку, за кожну працевлаштовану особу з числа внутрішньо переміщених осіб , за яку сплачується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, надається компенсація витрат у розмірі 6500 грн щомісячно.

Для отримання компенсації витрат роботодавець повинен відповідати таким умовам:

  • перебувати на обліку як платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;
  • подати в установленому законодавством порядку податкової звітності за IV квартал 2021 року або річної звітності за 2021 рік;
  • розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством.

Для отримання компенсації витрат роботодавець повинен звернутись із заявою про компенсацію витрат до відповідного центру зайнятості не раніше, ніж через п’ять календарних днів після працевлаштування особи.

Заява може бути подана: 

  • в електронній формі – через Єдиний державний вебпортал електронних послуг чи мобільний застосунок Дія https://diia.gov.ua;
  • у паперовій формі – особисто під час відвідування центру зайнятості або на адресу електронної пошти відповідного центру зайнятості.

До заяви, що подається до центру зайнятості в паперовій формі (на адресу електронної пошти у тому числі), слід додати:

  • копію наказу про працевлаштування особи;
  • документ, що підтверджує працевлаштування на встановлених умовах;
  • відомості про працівників, які є застрахованими особами (прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті);
  • копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Регіональний центр зайнятості ухвалює рішення про надання або відмову у наданні компенсації витрат та оформлює його відповідним наказом протягом п’яти календарних днів після отримання заяви від роботодавця (крім подання заяви через Портал Дія).

Важливо, що дія цього порядку не поширюється на працевлаштованих осіб, в тому числі на державних службовців.