Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Міжнародний іспит з основ медицини: зміст, формат, вимоги, складові

21 лютого 2019
19260

15 березня студенти 4 курсу спеціальності “Медицина” візьмуть участь в  міжнародному моніторинговому дослідженні якості вищої освіти. Дослідження проведуть на базі завдань міжнародного іспиту з основ медицини (IFOM - International Foundations of Medicine).  Розповідаємо докладно про умови і зміст іспиту.

Завдання міжнародного іспиту з основ медицини (фундаментальні науки) (IFOM Basic Science)  розробляються та перевіряється однією з найавторитетніших у світі атестаційних агенцій – Національною радою медичних екзаменаторів США (NBME). В Україні іспит адмініструється Центром тестування при МОЗ України спільно з NBME.

 

Як проходитиме іспит: про формат і процедуру

Міжнародний іспит студенти складатимуть українською мовою у форматі письмового тесту.

Як проходитиме іспит:

  1. Інструктаж - 15 хвилин - перед початком тесту студенти отримають детальну інформацію про всі аспекти проведення тесту, зможуть задати питання.
  2. Кожен студент отримає зошит з завданнями, бланк відповідей, олівці, які забезпечує Центр тестування. Зверніть увагу: Бланк відповідей заповнюється олівцем. З собою не потрібно брати ані олівців, ані аркушів паперу.
  3. Складання тесту IFOM триватиме 4 години. Тест містить 160 питань.
  4. Формат завдань: завдання множинного вибору, де з п’яти-восьми варіантів потрібно обрати один правильний.  
  5. Після закінчення тестування усі відповіді опломбовуються Центром тестування при МОЗ України та передаються до Національної ради медичних екзаменаторів США (NBME – National Board of Medical Examiners) для подальшої перевірки.

Технічні вимоги до складання іспиту

Докладно ознайомтесь з процедурою й основними правилами проведення іспиту.

Що взяти на тест і чим не можна користуватись:

  • Візьміть паспорт - його наявність обов’язкова для складання тесту.
  • Залиште вдома і поза межами аудиторії абсолютно всі електронні засоби зв’язку - телефон, комп’ютер, планшет, пейджер, фотокамеру, диктофон тощо. Так само не можна брати годинник.
  • Не беріть з собою  їжу - це заборонено.
  • Не приносьте з собою зайві предмети гардеробу - додатковий одяг, головні убори. Будь-які додаткові речі залишайте поза місцем проведення тесту.
  • Уважно слухайте і чітко дотримуйтесь інструкцій та вимог керівника/представника екзаменаційної комісії, що будуть оголошені перед початком тесту.
  • Задайте всі питання, що вас цікавлять, ПЕРЕД проведенням тестування. Під час проведення іспиту не можна ставити запитання представникам екзаменаційної комісії.

 

Які питання будуть у тесті IFOM: про зміст і складові міжнародного іспиту з основ медицини

Основна мета іспиту – перевірка рівня професійної компетентності із фундаментальних дисциплін та вміння застосовувати теоретичні знання на практиці.

Тестові завдання охоплюють питання нормальної та патологічної анатомії та фізіології, а також біохімії, гістології, фармакології тощо.

IFOM (Basic Science) складається з компонентів, кожен з яких має свою вагу. Найбільше питань тесту (62%-68%) стосуватимуться медичних знань і базових наукових концепцій. Докладно про блоки питань і їх частку в структурі тесту дивіться у таблиці:

Система

Відсоток

Медичні знання / базові наукові концепції

62%-68%

Медичне обслуговування пацієнтів: Діагностика

21%-28%

Медичне обслуговування пацієнтів: Ведення

6%-8%

Інформування, комунікабельність та професіоналізм

1%-3%

Навчання на практиці

2%-4%

Загальні принципи фундаментальної науки

12%-14%

Імунна система

3%-5%

Кров і лімфоретикулярна система

3%-5%

Нервова система і органи чуття

9%-11%

Шкіра та підшкірна тканина

2%-4%

Кістково-м'язова система/опорно-руховий апарат

5%-7%

Серцево-судинна система

11%-13%

Дихальна система

7%-9%

Шлунково-кишкова система

8%-10%

Нирково-сечові системи

5%-7%

Вагітність, пологи і післяпологовий період

2%-4%

Жіноча репродуктивна система і груди

2%-4%

Чоловіча репродуктивна система

1%-3%

Ендокринна система

5%-7%

Мультисистемні процеси та розлади

8%-10%

Біостатистика, епідеміологія / здоров'я населення та інтерпретація медичної літератури

2%-4%

Суспільні науки

1%-3%

 

Процеси систем органів

Відсоток

Нормальні

20%-30%

Патологічні

70%-80%

 

Також можна ознайомитись з веб-версією IFOM (фундаментальні науки) через безкоштовний 20-хвилинний онлайн-тест за посиланням: https://goo.gl/ps9iT9.

 

Про результати дослідження

До 17 травня 2019 року МОЗ України отримає від NBME звіти з результатами, на основі яких буде розроблено рекомендації щодо вдосконалення навчальних планів та освітніх програм.

Результати іспиту міжнародного моніторингового дослідження не вплинуть на успішність студентів поточного навчального року і не можуть стати приводом для виключення студентів з університетів. Це дослідження є інструментом для  студентів, викладачів і керівництва закладу освіти, щоби отримати об’єктивну оцінку знань та якості підготовки.

Читайте також