Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Президент підписав закон, що дає старт медичній реформі

28 грудня 2017
17398

28 грудня Президент України підписав ключовий Закон медреформи. Це дозволить вже з 2018 року запустити перші якісні зміни у системі охорони здоров’я країни.

Цей Закон змінює модель фінансування медицини державою та нарешті дає гарантії отримання якісного медичного обслуговування для громадян.

«Підписанням Закону я даю старт реформі. І я сподіваюсь, що 2018 рік стане вдалим роком для медичної спільноти», — зазначив Президент Петро Порошенко.

Також Президент підписав Закон про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості, що дає додаткові можливості для розвитку медицини на селі.

Вчора Уряд ухвалив цілий пакет підзаконних актів для того, щоб медичні заклади та місцева влада по всій країні розпочали підготовку до першого етапу реформи. Тепер, після підписання Закону Президентом, документи вступлять у дію.

Фактично у 2018 році в Україні почне працювати національна солідарна система медичного страхування. Усі послуги, аналізи, дослідження, ліки, які надаються за державною програмою медичних гарантій, будуть на 100% безоплатними. Перелік таких послуг буде відкритий.

«Сьогоднішній день — це результат революції гідності в системі охорони здоров’я, який наша команда почала рік тому. Разом з усіма, хто підтримував зміни, ми проробили велику роботу, але найбільша її частина попереду. Прошу зараз бути активними всіх, дізнаватися про реформи, працювати над ними, бо здоров’я — це те, що стосується кожного», — сказала в.о. міністра охорони здоров’я України доктор Уляна Супрун.

Що це означає для пацієнтів? Кожен може вирішувати самостійно, до якого медичного закладу і якого лікаря піти, незалежно від місця проживання чи реєстрації. Пацієнт отримає допомогу і увагу медпрацівника у будь-якому медичному закладі, законтрактованому Національною службою здоров’я України, бо саме за це держава заплатить гроші конкретному закладу. І головне: пацієнт нарешті отримає гарантії того, що надані йому медичні послуги будуть повністю оплачені державою.

Що це означає для медичних працівників? Медики отримають справедливі умови роботи і увагу керівників, бо за ними стоятимуть його пацієнти, а, отже, і доходи медзакладу. Медичні працівники нарешті отримають фінансові гарантії та достойний дохід, що залежатиме напряму від їхнього досвіду, професіоналізму та зацікавленості у здорових пацієнтах.

Що це означає для медзакладу? За якісну медпослугу, надану пацієнту, держава заплатить кожному медзакладу однаково. Тариф включатиме усі видатки для надання медичної допомоги: роботу медичного персоналу, витратні матеріали, ліки, амортизацію обладнання та адміністративні видатки.

27 грудня на спеціальному засіданні Кабінету Міністрів України був представлений детальний план впровадження медреформи у 2018 році. Як і зазначалося раніше, наступного року зміни торкнуться тільки первинної медичної допомоги. З 2020 року нова система фінансування запрацює і для амбулаторного та стаціонарного лікування.

Ми маємо декілька важливих цілей, об’єднаних під одним гаслом — вийти в плюс. Це рівний доступ кожного українця до якісного медичного обслуговування. Це високий рівень професіоналізму, гідні умови праці та доходи медичних працівників. А в результаті — це підвищення тривалості та якості життя українців.
Не варто очікувати змін уже завтра. Реформа — це системний процес. З кожним етапом усі разом — Уряд, місцева влада, медичні заклади, медики та пацієнти — будемо здобувати маленькі перемоги.

Сьогодні команда МОЗ святкує першу перемогу на довгому шляху складних структурних змін. Найважча робота попереду. Однак за рік нам вдалося зробити великий крок, щоб заплановане мало підґрунтя для дій. Тепер час міністерству, а разом з ним і кожному, якісно виконувати задачі, які перед нами ставить медична реформа.