Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Представники МОЗ України представили досвід та наслідки російсько-української війни світовій лікарській спільноті у Празі

15 травня 2019
2888

На конференції Європейської спілки хірургії травми та екстреної хірургії (ESTES) заступник міністра охорони здоров’я Олександр Лінчевський та керівник експертної групи з питань надання екстреної медичної допомоги Олександр Данилюк говорили про причини смертності під час російсько-української війни.

Українська делегація поділилась досвідом військової хірургії зі світовою спільнотою хірургів, зокрема розповіли про професіоналізацією надання допомоги в кризових ситуаціях та про унікальний досвід співпраці медиків в умовах війни в одній команді разом з військовими, цивільними та волонтерами. Також Олександр Лінчевський та Олександр Данилюк презентували наслідки війни та структуру військових втрат в результаті військової агресії Російської Федерації проти України, яка є викликом і для глобальної безпеки.

“Це ініціатива української делегації розповісти світу про наслідки російсько-української війни. Маємо ділитися зі світовою спільнотою нашим досвідом, як вирішувати проблеми, що постають у 21 столітті перед екстреною хірургією”, - говорить керівник експертної групи з питань надання екстреної медичної допомоги Олександр Данилюк.

Ключовим питанням, яке зараз обговорює професійна спільнота хірургів травми - 1100 учасників з 62  країн світу - як приймати сміливі та швидкі рішення при обмежених ресурсах, обмеженому часі та великій кількості пацієнтів.

Заступник міністра охорони здоров'я України Олександр Лінчевський зазначив, що участь у конференції є важливою та знаковою, адже саме після прослуховування одного з виступів Тіни Гаардер про теракт в Осло у 2011, вдалось змінити надання медичної допомоги в Україні при масових нещасних випадках:

“Після презентації Тіни Гаардер у 2012 році в Київській міській клінічній лікарні №17, де я на той час працював, ми провели підготовку до подібного сценарію, адже розуміли, що недостатньо готові до таких ситуацій. Ці знання і тренування стали вирішальними для роботи лікарні під час Євромайдану. Уже в 2014 я доповідав на цій конференції про те, як ми надавали допомогу на Майдані”, - сказав Олександр Лінчевський.

Конференція Європейської спілки хірургії травми та екстреної хірургії (ESTES) - це щорічна наукова конференція присвячена викликам та здобуткам екстреної хірургії у світі. Участь у такій конференції дає змогу бути активним учасником обговорення проблем, викликів та рішень у хірургії, що застосовуються в одних країнах, дозволяє вдосконалювати медичну допомогу в багатьох інших.

Читайте також