Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ України представило рекомендації зі здорового харчування

13 грудня 2017
46007

13 грудня Міністерство охорони здоров’я разом із Центром громадського здоров’я та експертами-дієтологами презентували національні рекомендації зі здорового харчування та  визначили найважливіші групи продуктів, які повинні входити до щоденного раціону людини.

У рамках заходу експерти назвали перелік необхідних організму продуктів та рекомендований розмір порцій, розроблених на основі найкращих практик провідних країн світу та офіційно схвалених МОЗ України та Центром громадського здоров’я МОЗ України.

До складу рекомендованих продуктів увійшли сезонні овочі та фрукти, звичні та доступні молочні та кисломолочні продукти, різні види риби та м’яса. За структурою – це сім рекомендацій щодо здорового харчування дорослих і дітей старше 2 років, які допоможуть скласти власний збалансований раціон із корисних харчових продуктів і напоїв.

 

«Харчування – один з ключових факторів попередження низки хронічних захворювань. В той же час, це і фактор ризику, бо завжди залишається свідомим вибором кожної окремої людини. Поява офіційно обґрунтованих рекомендацій зробить цей вибір простішим», - зазначив автор рекомендацій, Президент Асоціації дієтологів України, директор Державного Підприємства "Державний науково-дослідний центр з проблем гігієни харчування МОЗ України", кандидат медичних наук і доцент Олег Швець. ​

Перша в історії України тарілка здорового харчування стала основою для національної інформаційної платформи «ПроЗдорове», покликаної наблизити кожного українця до здорового та збалансованого раціону. Платформа розроблена у рамках програми Рекомендацій зі здорового харчування для громадськості схвалені МОЗ України та Центром громадського здоров’я МОЗ України. Спираючись на практики провідних країн світу, експерти зробили їх зрозумілими та доступними для застосування у повсякденному житті громадян.

«Відповідальна роль держави – впровадження реформ охорони здоров’я, покликаних змінити ставлення українців до свого здоров’я та харчування зокрема. Однією з найпоширеніших світових практик, яка дозволяє досягти цієї мети, є поширення і популяризація харчової культури на національному рівні. Сьогодні Україна теж стала на цей шлях. Це тільки перший крок, і те, наскільки він буде успішним, чи працюватиме він на побутовому рівні, залежить від кожного з нас», - відмітила в ході заходу Наталія Півень, начальник Управління громадського здоров’я МОЗ України.

«Раціональне харчування є визначальною умовою формування здоров’я та високої працездатності й активності протягом усього життя. Але, на жаль, статистика свідчить, що українці нехтують принципами здорового харчування, що суттєво знижує якість життя і, врешті, несе загрозу їх здоров’ю. Сьогодні близько половини населення країни мають надлишкову вагу або ожиріння. Проект «ПроЗдорове» покликаний подолати старі стереотипи і довести, що здорове харчування може бути смачним, доступним і корисним», – підкреслив заступник гендиректора з нагляду за неінфекційними хворобами Центру громадського здоров’я МОЗ України Владислав Збанацький.

Читайте також