Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ провело погоджувальну нараду щодо відміни переліку робіт, де заборонено застосовувати працю жінок

22 вересня 2017
2807

У червні Міністерство охорони здоров’я ініціювало відміну наказу №256, що забороняє працювати жінкам за 450 професіям. Цей документ – пережиток минулого, який не має під собою реального впливу, та просто обмежує право вибору

 

Сьогодні у Міністерстві охорони здоров’я відбулася погоджувальна нарада, щодо відміни наказу МОЗ, який містить у собі перелік професій, де жінці заборонено працювати. 

В обговорені дискусійних питань взяли участь представники центральних органів виконавчої влади, народні депутати, роботодавці та представники профспілок.

«Ліквідація наказа – це звільнення від радянської форми мислення. Якою ми хочемо бачити нашу державу – країною обмежень або ж країною можливостей? Якщо Україна дійсно прагне бути європейською державою, вона повинна припинити ділити роботу на «жіночу » та «чоловічу». Настав час, коли ми не повинні озиратися у минуле, а йти вперед, створюючи майбутнє країни. Кожен має право бути тим, ким хоче та розкривати свій потенціал у тій професії, що йому до душі», – зазначила в.о. Міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

За результатами узгоджувальної наради, було прийнято рішення відмінити цей наказ. Нині МОЗ готує необхідний пакет документів для направлення його до Міністерства юстиції України. 

Варто зазначити, що у представників Національної академії медичних наук України, Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні та Інституту медицини праці НАМНУ виникли зауваження щодо відміни цього наказу. За їх чітким переконанням, скасування переліку загрожує репродуктивній системі жіночого організму. 

«Якщо робота шкідлива для жінок, вона так само шкідлива і для чоловіків. Ми маємо створювати належні умови праці для всіх і вимагати це від роботодавців», – переконана Уляна Супрун. 

Нагадаємо, Міністерство переглянуло власні документи на відповідність до головних міжнародних зобов’язань України, зокрема на предмет наявності ознак дискримінації. 

Зазначений Перелік суперечить вимогам законодавства ЄС, міжнародним зобов’язанням України з питань гендерної політики. Його існування суперечить національному законодавству, зокрема Конституції та міжнародним зобов’язанням України, Законам України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні», Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації жінок.

Мінісоцполітики і Міністерство енергетики та вугільної промисловості вже погодили ініціативу МОЗ без зауважень.