Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Комітет ВРУ з питань бюджету: “Феофанія” та лікарні Національної академії медичних наук НЕ мають бути доступними для всіх громадян

20 червня 2019
2858

19 червня Комітет Верховної Ради України з питань бюджету більшістю голосів підтримав законопроект, який виключає з процесу трансформації системи охорони здоров’я медичні заклади, що підпорядковуються Державному управлінню справами (ДУС) та Національній академії медичних наук України (НАМНУ). Міністерство охорони здоров’я України не підтримує таке рішення.

Позиція МОЗ України залишається незмінною: у результаті трансформації системи охорони здоров’я в Україні має бути створений єдиний медичний простір. Відомчі медичні заклади, в тому числі і клінічна лікарня “Феофанія” та заклади НАМНУ, повинні перейти на принцип "гроші йдуть за пацієнтом”. Кожен українець має право вільно обирати заклад, в якому він буде лікуватися, а в країні має сформуватися здорова конкуренція за пацієнта.

Автори законопроекту — Костянтин Іщейкін (БПП), Ігор Молоток ("Воля народу"), Олександр Горбунов, Володимир Шкварилюк (обидва — "Народний фронт") та Іван Крулько ("Батьківщина") — відстоюють позицію, що відомчі заклади мають жити за старими принципами і по суті залишатися закладами “для своїх”. Голосування з цей законопроект у Верхівній Раді буде визначальним фактором “еволюції” української влади і покаже, чи готові депутати поставити на перше місце інтереси українців і перейти до чесних прозорих процесів.

Читайте також