Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Досягнення у трансформації системи охорони здоров’я в контексті євроінтеграції України

9 липня 2018
1243

Здобутки у наближені охорони здоров’я  України до європейських стандартів було обговорено під час засідання профільного кластеру Підкомітету асоціації між Україною та ЄС, 26 червня.

Уряд розпочав трансформацію системи охорони здоров'я, завдяки якій Україна робить низку важливих кроків у контексті наближення охорони здоров’я до європейських стандартів.

В Україні протягом останнього року відбулося чимало якісних змін, серед яких:

  • Впровадження системи міжнародної класифікації первинної медичної допомоги (ІСРС-2). Ця нова система дозволяє лікарям первинної ланки концентруватись на потребах пацієнтів, а не підлаштовуватись під зручність обробки кодів для формування статистики
  • Впровадження міжнародних клінічних протоколів у щоденну практику українських лікарів та спрощення форм звітності для лікарів
  • Запровадження системи державних закупівель ліків через міжнародні організації як ефективний інструмент забезпечення українців якісними ліками та вакцинами. Ліки, що закуповуються через міжнародні організації, такі як ПРООН, ЮНІСЕФ, Краун Ейджентс мають підтверджену міжнародними або європейськими стандартами якість та ефективність, та обираються на міжнародних і прозорих торгах за найбільш вигідними цінами.
  • Запуск і розширення урядової програми “Доступні ліки” — мільйони українців мають доступ до якісних ліків безоплатно чи з незначною доплатою в кожній третій аптеці в Україні  
  • Запровадження Національного переліку лікарських засобів — 427 безпечних та ефективних діючих речовин від усіх розповсюджених хвороб. Лікарні мають закуповувати їх на 100%. Ці ліки для пацієнтів, які лікуються у стаціонарі, є безоплатними.

Нагадаємо, що наприкінці минулого року ухвалено закони, що дозволили змінити механізм фінансування системи охорони здоров'я,  і уже цього року почати втілювати  принцип «гроші йдуть за пацієнтом» на первинній ланці.

Сьогодні, 149 комунальних закладів первинної медичної допомоги  та 12 приватних закладів надавачів медичних послуг уже підписали договори з Національною службою здоров'я України.

«Наше завдання — забезпечити доступ українців до якісної та доказової медицини, підвищити доступність ліків для населення і рівень вакцинації, започаткувати реформу служби крові та продовжити реформу системи державних закупівель», - наголосила Ольга Стефанишина, заступник міністра охорони здоров’я з питань євроінтеграції під час засідання профільного кластеру Підкомітету асоціації між Україною та ЄС.

Важливим механізмом в забезпеченні українців ліками є державні закупівлі через міжнародні організації. Завдяки такому механізму  у 2018 році Україна вперше  повністю забезпечена вакцинами, необхідними для вакцинації за календарем щеплень. Усі  вакцини препарати закуповуються напряму у виробників, що дозволяє проводити закупівлі за  спеціальними  низькими цінами для України і завдяки цьому збільшувати обсяги закуплених ліків.

Нагадаємо, що вже 5 держав східноєвропейського регіону також запровадили закупівлі через міжнародні організації: Боснія і Герцеговина, Казахстан, Молдова, Туркменістан і Узбекистан.

Під час засідання профільного кластеру Підкомітету асоціації між Україною та ЄС також обговорили імплементацію Угоди про асоціацію та адаптацію українського законодавства до прав ЄС у сфері громадського здоров'я та охорони здоров’я загалом, українська сторона представила плани реформування системи громадського здоров'я та системи безпеки крові.

Представники Єврокомісії високо оцінили прогрес України щодо розбудови Центру громадського здоров’я, пропозиції щодо редакції законопроекту «Про систему громадського здоров’я», підготовлену Стратегію розбудови системи крові, формування нових підходів до епіднагляду за інфекційними хворобами та підготовлений національний план заходів з профілактики неінфекційних хвороб та промоції здорового способу життя.

Особливу увагу було приділено питанням імунізації та посиленню вимог чинного законодавства стосовно зниження тягаря тютюнопаління, зокрема Європейська сторона зазначила про важливість прийняття протоколу про незаконну торгівлю тютюновими виробами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ