Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Антифейк МОЗ України про стан закупівель ліків за кошти державного бюджету

6 вересня 2018
4161

На засіданні Уряду народні депутати України вкотре за цей тиждень намагалися видати маніпулятивні твердження і абсолютно неправдиві дані за достовірні факти. Цього разу - щодо стану закупівель лікарських засобів і медичних виробів за кошти державного бюджету. Цей антифейк - це спростування відвертої брехні народних депутатів.

Фейк 1: “ Із 70 позицій, які було замовлено “ОХМАТДИТОМ”, поставлено лише 7” - народний депутат, голова комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець про стан забезпеченості “ОХМАТДИТу” за напрямом закупівель “Дитяча онкологія”.

Факти:

  • Станом на 04 вересня в “ОХМАТДИТі” наявні 55 позицій лікарських засобів з 58 найменувань, що замовила лікарня межах виділеного фінансування, які здійснює МОЗ. Ще 2 препарати буде поставлено протягом найближчого тижня.

 

Фейк 2: “Просимо надати доручення Державній аудиторській службі перевірити МОЗ у частині закупівлі ліків, оскільки за кошти 2017 року поставлено лише половину ліків”, -  заявила Ольга Богомолець.

Факти:

  • Наразі за бюджет 2017 року закуплено 99,53% ліків, а в Україну поставлено 68,03%.
  • Поставки  за кошти бюджету 2017 року за деякими напрямами були відкладені через забезпеченість медзакладів цими препаратами. Йдеться про такі напрями, як “Імунопрофілактика”, “Замісна підтримуюча терапія” та інші. Така ситуація склалась внаслідок того, що з 2014 року відбулося зміщення у графіку закупівель і наразі в лікарнях частково є ліки, закуплені за бюджети попередніх років. Станом на початок серпня 2018 року, сума наявних у медзакладах залишків лікарських засобів і медвиробів в Україні склала 3,35 млрд грн.

 

Фейк 3: “Ліки не приїхали не тільки за 2017 рік. За 2016 рік теж не все було поставлено. Тому регіони і не мають, що публікувати у залишках, оскільки 2016 рік не приїхав, 2017 рік не приїхав, по 2018 року навіть немає заявки”, - народний депутат, член Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я Ігор Шурма.

Факти:

  • У кількісному вираженні за кошти 2016 року було закуплено 101,84 % від річного замовлення. Після проведення основної закупівлі міжнародні організації, за погодженням МОЗ, здійснюють дозакупівлі ліків та медичних виробів на заощаджені кошти. Саме тому наразі тривають додаткові поставки на заощаджені кошти. Міжнародним організаціям вдалося закупити більше ліків за рахунок зниження цін на препарати. Так, наприклад, за напрямом “Доросла онкологія” закуплено на 82,85 % більше ліків, ніж було замовлено регіонами, для хворих на орфанні захворювання - на 75,92% більше ліків, для дітей із легеневою гіпертензією - на 55,2 %.
  • Цього року закупівлі почались значно раніше, ніж у попередні роки. Номенклатури (перелік лікарських засобів та медичних виробів для закупівель) почали формувати ще у листопаді 2017 року. Потребу сформовано за всіма напрямами. Уже у квітні 2018 року були підписані договори з міжнародними організаціями та розпочато тендери.
  • Поставки за кошти 2018 року розпочалися у червні 2018 року. Станом на початок вересня 2018 року, вже проведено тендери та тривають поставки за такими напрямами: “Допоміжні репродуктивні технології”, “Хвороба Гоше”, “Дитячий гепатит”, “Дихальні розлади новонароджених”, “Тест Діабет”, “Доросла гемофілія”, “ДЦП”, “Антирезусні імуноглобуліни”, “Мукополісахаридоз”, “Нанізм”, “Орфанні захворювання”, “Дитячий муковісцидоз”, “Ендопротези”, “ЗПТ”, “Контрацептиви для жінок з тяжкими захворюваннями”, “Тести ВІЛ”, “Серцево-судинні захворювання”, “Донорство крові”, “Бульозний епідермоліз”, “Інфекційні хвороби з високим рівнем летальності”, “Діагностика туберкульозу”, “Скринінг новонароджених”, “Ювенільний ревматоїдний артрит”.

 

Фейк 4: “Я особисто з паном Березенком була в ЮНІСЕФ, вони показали, що Україна не використала за 2014, 2015, 2016 роки, станом на 01 грудня, Україна не використала 23,8 млн дол на закупівлю вакцин. Через те, що замовлення на вакцини приймають до липня. І жодна команда Міністерства, не тільки Супрун, не робили такого замовлення”, - народний депутат, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва Олександра Кужель.

Факти:

  • У 2014 році закупівлі за участю Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) не здійснювались.
  • У 2015 році Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) виконав умови договору з МОЗ України. За  результатами проведених закупівель вдалося заощадити 3 261 315,93 дол. США. Ці кошти повернулись в Україну.  
  • У 2016 році Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) закупив доступні на міжнародному ринку вакцини та виконав умови договору з МОЗ України.
  • Наразі Україна повністю забезпечена вакцинами, необхідними для щеплень відповідно до Календаря профілактичних щеплень. Усі вакцини мають прекваліфікацію Всесвітньої організації охорони здоров`я – це значить, що якість вакцин підтверджена на міжнародному рівні.
  • Міністерство охорони здоров’я запровадило нову методику розрахунку потреби у вакцинах на трирічний період на національному рівні. Методика розроблена спільно з Всесвітньою організацією охорони здоров’я  та Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ). Трирічне планування програми імунізації вперше в історії було запроваджено діючим Урядом і дозволить уникнути дефіциту вакцин на національному рівні.  

 

Читайте також