Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Медичним працівникам

Категорії

Як впоратись з емоційним вигоранням медичним працівникам

25 травня 2018
7084

Робота медика часто супроводжується стресом, адже він відповідальний за найцінніше - людські життя і здоров'я. Тому з проблемою емоційного вигорання стикаються медичні працівники по всьому світу. Цей показник варіюється від 25% до 75%, в залежності від спеціальності лікаря.

Для емоційного вигорання характерне відчуття браку енергії, інколи апатія та відчуження, підвищення відчуття тривоги та дратівливість. Можуть виникати проблеми з самооцінкою та задоволенням своїми професійними навичками. Симптоми можуть також мати фізичний характер, наприклад, головний біль, коливання ваги, проблеми з травленням та порушення сну.

“В Україні система охорони здоров'я прийшла до катастрофічного стану і ми тільки почали її змінювати. Розуміємо, що одна з суттєвих причин емоційного вигорання українських медиків - це низький рівень оплати праці. Щоби виправити це, ми робимо кардинальні системні зміни. Цьогоріч вони почнуться для лікарів первинної ланки, а до 2020 року торкнуться працівників всіх рівнів медичної допомоги. Вдячна медикам, які не зневірюються в тому, що зміни залежать від нас самих та готові допомагати їх втілювати. Разом ми зможемо створити систему, гідну, як наших пацієнтів, так і медичних працівників!”, - зауважила в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Поради для медичних працівників

Більшість медичних працівників помічають проблему емоційного вигорання надто пізно. Тому не зайвим буде нагадати, як важливо бути уважними до своїх почуттів та своїх колег, щоб уникнути поглиблення емоційного вигорання. Якщо у вашій сім’ї є медичні працівники та ви побачили, що вони мають ці симптоми - попросіть поділитися своїми почуттями, а також зверніть їхню увагу на ці поради:

  • Перш за все, подумайте, що могло стати причиною виникнення цього стану. Це перший крок до подолання проблеми, що допоможе розробити план дій.
  • Обговоріть проблему з колегами чи керівником. Знайдіть компромісні рішення з приводу режиму роботи та можливості розвитку професійних навичок.
  • Залишайте час на себе. Займіться справою, яка вам до душі, та допоможе відволіктись від стресу.
  • Регулярно займайтеся фізичною активністю. Ендорфіни, що виробляються під час фізичної активності, допомагають зменшити почуття смутку, депресії та тривоги.
  • Розставляйте пріоритети та цілі у своїй роботі, постарайтесь зрозуміти, чи ви відчуваєте себе повноцінно у вашій роботі.

Поради для головних лікарів

  • Будьте уважними до ваших колег. Знаходьте час на розмови. Запитуйте про їхні справи не тільки робочі, але й інші. Хороші особисті стосунки найбільш ймовірно допоможуть вашим колегам розкритися, поділитися переживаннями та боротися зі стресом.
  • Заохочуйте відпочивати та робити перерви. Розподіляйте час та навантаження оптимально, плануйте графіки роботи заздалегідь, щоб правильно розподіляти час персоналу.
  • Підтримуйте здорові звички. Ініціюйте проведення руханок чи тренувань, створіть кімнату для відпочинку.