Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Максим Степанов відвідав із незапланованою перевіркою COVID-лікарні на Житомирщині

30 листопада 2020
2424

У неділю, 29 листопада, Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов перебував із незапланованою перевіркою у Житомирській області. Зокрема, очільник МОЗ відвідав міську лікарню Житомира №1, міську лікарню №2 ім. В.П. Павлусенка та обласну клінічну лікарню ім. О.Ф. Гербачевського. Усі ці медичні заклади наразі приймають пацієнтів із COVID-19. 

“Ситуація в перших двох лікарнях позитивна: киснем ці медичні заклади забезпечені повністю, є навіть істотний запас концентраторів: у міській лікарні №1 вільних ліжок із киснем під COVID-19 станом на зараз — 66, у лікарні №2 — 127. Поспілкувався з кількома пацієнтами — жодних проблем із госпіталізацією в них не виникло. З лікарських засобів нічого не докуповують, окрім вітамінів. Оптимістично налаштований і медичний персонал, зокрема проблем із надбавками там також немає”, — поінформував Максим Степанов.

Натомість в обласній клінічній лікарні ім. О.Ф. Гербачевського було виявлено чимало проблем, що потребують негайного вирішення. Наприклад, очільник МОЗ з'ясував, що обласна клінічна лікарня, яку було відведено для лікування хворих на COVID-19 ще 6 листопада, досі не уклала відповідний договір із Національною службою здоров'я України. Крім того, Максим Степанов звернув увагу керівництва лікарні на недоліки організації роботи медзакладу та некоректні статистичні дані, які він надає у МОЗ.

“Також у цій лікарні жахлива ситуація щодо інфекційного контролю — його немає. Крім того, як мені стало відомо після розмови з лікарями, вони не мають повного доступу до засобів індивідуального захисту, якими заклад забезпечено повністю. Також виявив суттєві проблеми з подачею адекватної статистики по кисневих точках. Виявилося, що в статистику потрапляють начебто “вільні” кисневі точки, однак вони розташовані у відділеннях, які не відведені під лікування COVID-19, наприклад, реанімаційних, де лікуються хворі з інфарктами або інсультами. Це неприпустимо, адже вони не можуть бути використані під COVID-19. Вже доручив розібратися із цим”, — розповів Максим Степанов.

У підсумку Міністр охорони здоров'я України наголосив, що й надалі інспектуватиме  регіональні медзаклади без попередження. 

“Я й надалі буду це робити, зокрема без попередження. Мої заступники мають таке саме завдання. Ми постійно перевіряємо якість роботи нашої медичної системи та оперативно виправляємо всі недоліки”, — запевнив Максим Степанов.

Нагадаємо, що з 26 листопада у тестовому режимі запрацювала опція виклику через контакт-центр МОЗ із протидії поширенню COVID-19 мобільної бригади для тестування на коронавірусну хворобу.