Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Рахункова палата: міжнародні організації економлять 40% державного бюджету, виділеного на закупівлі ліків

22 серпня 2017
8021

22 серпня Рахункова палата представила звіт щодо ефективності закупівель ліків через міжнародні організації. Висновок звіту: закупівля ліків через міжнародні організації є наразі більш економічно доцільною, ніж закупівлі через Міністерство охорони здоров’я.

За оцінкою Рахункової палати, міжнародні організації зекономили до 40% бюджету на ліки, а деякі препарати закуповувалися у 26 разів дешевше, ніж це робив МОЗ до 2015 року. Зекономлені кошти направляються на додаткову закупівлю ліків, а отже українці отримують більше якісних препаратів.

“Економічну ефективність закупівель ліків через міжнародні організації, на якій постійно наголошує Уряд, підтвердили аудитори Рахункової палати, – стверджує в.о. міністра охорони здоров’я України доктор Уляна Супрун. – Це вчергове доводить, що незважаючи на супротив фармацевтичних ділків, які роками заробляли на закупівлях ліків для українців, ми рухаємося в правильному напрямку, а українці отримують більше якісних ліків”.

Нагадаємо, що у 2015 році МОЗ України розпочало закуповувати ліки через міжнародні організації, зокрема, ЮНІСЕФ, ПРООН та Crown Agents. Це дозволило подолати корупцію та забезпечити українців якісними та життєво необхідними ліками.

Разом із тим, Рахункова палата надала низку зауважень щодо внутрішніх процесів та процедур, над якими зараз працює команда МОЗ. 

Відповідно до висновку Рахункової палати, однією з найбільших проблем закупівельного процесу на сьогодні, є недосконалий облік залишків ліків, а також розрахунок потреб у регіонах. Лікарні невчасно інформують МОЗ про наявність ліків та їхній термін придатності, що заважає вчасно перерозподілити наявні ліки з регіонів, де вони є, в регіони, де вони закінчилися. Таким чином вдалося б уникнути ситуації, коли в деяких регіонах лікарні “списують” невикористані ліки, що є нераціональним використанням державних коштів.

Щоб усунути вказані недоліки, вже восени МОЗ запускає комплексну електронну систему обліку ліків в регіонах. Це дозволить точно розраховувати потребу у ліках, відслідковувати процес їх використання та ефективно розподіляти залишки ліків закуплених за державний кошт.

“За рік нам вдалося повністю змінити систему формування номенклатур. Створені експертні і технічні групи, робота яких тепер врегульована наказами МОЗ. Наразі ми працюємо над більш детальними інструкціями для них, як це рекомендувала Рахункова палата”, – зазначила в.о. міністра охорони здоров’я України доктор Уляна Супрун. 

Також міжнародні організації надають рекомендації міністерству, вказуючи на позиції, які штучно прописані під одного виробника, чи на ті ліки, які ще закуповуються в Україні, але в світовій практиці вже не використовуються для лікування. Наприклад, завдяки рекомендаціям міжнародних організацій у 2017 році вдалося усунути з державних закупівель застарілі препарати, і замінити їх сучасними та дієвими.

Читайте також