Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Трансформація системи

Категорії

Лікарі “первинки” вчаться залучати пацієнтів за допомогою ділової гри “Вибір сімейного лікаря”

23 червня 2018
5448

Спробувати себе у ролі пацієнта, головного лікаря, фахівця комунального закладу чи лікаря-ФОП дає можливість ділова гра «Вибір сімейного лікаря». Завдання лікарів - знайти аргументи, щоби мотивувати пацієнтів підписати декларацію з ними, і не дозволити пацієнтам перейти до колег. Такий тренінг робить справжній прорив у свідомості лікарів, впевнені творці гри.

Перші 149 договорів із Національною службою здоров’я підписані. За місяць відкривається друге вікно можливостей переходу на фінансування за принципом «гроші ходять за пацієнтом» для закладів первинної медичної допомоги. Головна задача лікарів «первинки» — заохотити пацієнтів обрати їх та підписати декларації.

Щоби допомогти командам центрів первинної медико-санітарної допомоги адаптуватися до нових умов, за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Проекту USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії», компонент підтримки медичної реформи, створена тренінгова програма «Управління закладами первинної медичної допомоги в умовах реформування системи охорони здоров’я». Розробники — голова правління Агенції змін «Перспектива», засновниця Харківської експертної групи підтримки медичної реформи, експерт з управління фінансами Олена Решетняк та засновник Харківської Експертної групи підтримки медичної реформи, експерт з управління медичними закладами Михайло Довгопол.

У діловій грі "Вибір сімейного лікаря" гравці діляться на «пацієнтів» і «лікарів». Гравці-лікарі отримують практику в одному з районів міста («Околиця», «Діловий центр», «Елітний район») та роль (головний лікар, лікар ЦПМСД або лікар-ФОП). Усі інші учасники – пацієнти, які отримують картки з ролями (професія, хвороби, члени родини).

Гра проходить у два етапи. На першому – пацієнти спілкуються з лікарями і вирішують, чи хочуть вони підписати з кимось із них декларацію. Обраному лікарю віддають свою картку. Наприкінці цього етапу кожен з лікарів отримує певну кількість карток або не отримує жодної. Усі картки заносяться в електронну таблицю, яка автоматично рахує обсяг практики і кількість грошей, які отримає лікар-гравець за своїх пацієнтів. На другому етапі пацієнти можуть переобрати лікарів або залишити обраних попередньо. Далі всі учасники обговорюють результати гри, аналізують прийняті рішення, діляться своїми враженнями та інсайтами.

«Під час обговорення результатів гри ми часто спостерігаємо справжній прорив у свідомості лікарів. Вони починають розуміти, що пацієнти обирають їх не за якість послуг, а за сервіс. Ця гра допомагає конвертувати вибір пацієнта в конкретні грошові суми. І це дуже показово, адже, якщо лікар не слухатиме пацієнта і не орієнтуватиметься на його потреби, то не отримає грошей. Ми хочемо, щоб менеджери закладів первинної медичної допомоги зрозуміли, що у кожній практиці повинен бути баланс між трьома однаково важливими компонентами – якість, сервіс та економічна ефективність», – розповідає тренер та розробник гри «Вибір сімейного лікаря» Михайло Довгопол.

«Після гри прийшло розуміння, як легко можна втратити пацієнтів, навіть, коли ти крутий лікар і до тебе всі записувались. Багато думала, зробила висновки, скоригувала плани», — ділиться враженнями сімейний лікар,  керівник КНП «Великогаївська амбулаторія загальної практики-сімейної медицини» Оксана Луцька.

За програмою «Управління закладами первинної медичної допомоги в умовах реформування системи охорони здоров’я» було проведено понад 100 тренінгів для команд центрів первинної медичної допомоги по всій Україні.

Комплекти ділової гри «Вибір сімейного лікаря» отримують лише сертифіковані тренери. Про деталі проведення тренінгу «Управління закладами первинної медичної допомоги в умовах реформування системи охорони здоров’я» можна дізнатись, звернувшись безпосередньо до сертифікованих тренерів – Михайла Довгопола, Олени Решетняк, Олександра Власенко, Наталії Гусак, Олександра Зарицького, Анни Ліщишіної, Аліси Макаріхіної, Євгена Мешко, Олени Форостян, Олександра Короткого.

Читайте також