Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Накази МОЗ

Категорії

Наказ МОЗ України від 08.01.2024 № 45 "Про затвердження вимог до харчових ароматизаторів, вимог до харчових добавок та вимог до харчових ензимів"

8 січня 2024
639

Статус: Чинний

 

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

НАКАЗ

08.01.2024 N 45

м. Київ

 

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України

23 січня 2024 року

за № 119/41464

 

Про затвердження вимог до харчових ароматизаторів, вимог до харчових добавок та вимог до харчових ензимів

 

 

Відповідно до частини другої статті 6 та частини першої статті 15 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», підпункту 14 пункту 4, пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 року № 90), Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, ратифікованої Законом України від 16 вересня 2014 року № 1678-VII “Про ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони”, пунктів 236, 237, 239, 241 – 243 плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 року № 1106, з метою встановлення вимог до харчових ароматизаторів, харчових добавок та харчових ензимів,

 

НАКАЗУЮ:

1. Затвердити такі, що додаються:

 

1) Вимоги до харчових ароматизаторів;

 

2) Вимоги до харчових добавок;

 

3) Вимоги до харчових ензимів.

 

2. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства охорони здоров’я України від 23 липня 2012 року № 222 «Про затвердження Санітарних правил і норм по застосуванню харчових добавок», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 16 грудня 1996 року за № 715/1740.

 

3. Департаменту громадського здоров’я (Олексію Даниленку) забезпечити:

 

1) подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;

 

2) оприлюднення цього наказу на офіційному вебсайті Міністерства охорони здоров’я України після його державної реєстрації Міністерством юстиції України.

 

4. Установити, що харчові продукти, які відповідали вимогам законодавства щодо надання споживачам інформації про харчові продукти та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, що діяли до набрання чинності цим наказом, але не відповідають вимогам цього наказу, можуть ввозитися на митну територію України, вироблятися та/або вводитися в обіг протягом трьох років після набрання чинності цим наказом. Такі харчові продукти можуть перебувати в обігу до настання мінімального терміну придатності або дати «вжити до».

 

5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра охорони здоров’я України − головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна.

 

6. Цей наказ набирає чинності через шість місяців з дня його офіційного опублікування.

 

 

Міністр Віктор ЛЯШКО