Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Медичним працівникам

Категорії

У Львівській і Полтавській областях провели аналіз госпітальної мережі

18 квітня 2019
3460

Львівська та Полтавська області стали першими регіонами, де провели аналіз госпітальної мережі. Ці регіони отримали рекомендації щодо визначення лікарень інтенсивного лікування у підготовці до трансформації системи фінансування спеціалізованої медичної допомоги.

Вибір таких медзакладів має відбуватися з використанням об’єктивних даних, чітких аргументів та єдиного підходу до всієї мережі закладів охорони здоров’я відповідного госпітального округу.

«Планування мережі багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування - це надзвичайно відповідальний момент. За кожним правильним прийнятим рішенням будуть тисячі врятованих пацієнтів та сотні медичних команд, що дійсно матимуть можливість врятувати. Попередні результати аналізу вже готові», - зазначив Андрій Васько, т.в.о. заступника директора Департаменту охорони здоров’я Львівської обласної держадміністрації.

За якими критеріями визначають лікарні інтенсивного лікування:

1. 44 індикатори діяльності закладів охорони здоров’я, згруповані у 4 блоки:

  • покриття потреб населення  (пологи, екстрені госпіталізації, госпіталізації з інсультами, госпіталізації з гострим інфарктом міокарда)
  • функціональні потужності (кількість ліжок, кількість лікарів, кількість одиниць обладнання, залишкова вартість)
  • невідкладність надання медичних послуг/гострота випадків (частка пацієнтів з мозковими інсультами, частка пацієнтів з гострим інфарктом міокарда, кількість видів оперативних втручань у стаціонарі, частка ургентних госпіталізацій та інші)
  • Функціональна ефективність (завантаженість персоналу, співвідношення середнього медичного персоналу до лікарів, середня тривалість перебування у лікарні, завантаженість обладнання, летальність)

2. Територіальна доступність населення до лікарень (відповідно до нормативних вимог – не більше 60 хвилин)

3. Обсяг послуг, які надає лікарня (нормативно встановлені вимоги щодо мінімальної кількості пологів у лікарні для БЛІЛ-І та ІІ рівнів – 400/800 на рік, та інсультів для ЛІЛ-ІІ рівня – 400 на рік ).

Крім Львівської та Полтавської областей, експерти Проекту  USAID “Підтримка реформи охорони здоров’я” працюють ще з дев’ятьма областями - Тернопільською, Чернігівською, Вінницькою, Чернівецькою, Одеською, Хмельницькою, Херсонською, Кіровоградською і Житомирської. Цим областям допомагатимуть протягом 2019 року аналізувати госпітальну мережу відповідно до  Методології. Якщо у вашій області є така потреба, зверніться до представників Проекту - [email protected] (Наталія Кириченко).

Нагадаємо, що в Україні створення госпітальних округів розпочалося у 2017 році. Пропозиції щодо створення госпітальних округів розроблялися на місцях, аби зробити медичні послуги більш доступними та безпечними для людей. Наразі госпітальні округи визначені у 23 областях України та місті Києві. У багатьох округах вже створені госпітальні ради. Ці дорадчі органи визначають проблемні питання, розробляють пропозиції та рекомендації, як реалізувати державну політику у сфері охорони здоров’я та організувати  доступ до медичної допомоги мешканцям у межах госпітального округу.

Читайте також