Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Як фінансуватиметься госпітальний округ та хто перевірятиме якість послуги?

31 травня 2017
4125

Госпітальний округ не є юридичною одиницею, тому окремого додаткового фінансування на нього не передбачено. Кошти йтимуть напряму за конкретну медичну послугу на конкретний медичний заклад, як на юридичну особу. 

Про це заявив заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк, відповідаючи на запитання головних лікарів з регіонів під час наради, присвяченій обговоренню нових вимог до лікарень інтенсивного лікування І та ІІ рівнів. Захід відбувся завдяки підтримці Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). 

«Госпітальний округ – це інструмент співробітництва закладів по обслуговуванню більшої кількості пацієнтів. Оскільки пацієнт за час хвороби часто мігрує між різними рівнями медичних закладів, варто подумати про їх взаємодію. Наприклад, в госпітальних округах медичні заклади можуть створити організаційно правові об’єднання, що не заборонено законодавством», – поінформував заступник міністра. «Так само, -- зазначив Ковтонюк, – в госпітальному окрузі не буде додаткового начальника, який опікується кадровими, фінансовими питаннями. Кожна лікарня сама відповідає за свої кадри та інші питання».

Щодо контролю якості медичних послуг в нових умовах фінансування галузі, то він відбуватиметься на кількох рівнях. По-перше, на рівні ліцензування – допуск лікаря до практики та допуск закладу на ринок. По-друге, на рівні перевірки якості виконаної медичної послуги. За словами заступника міністра, функція ліцензування поки що залишатиметься у Міністерства охорони здоров’я. Однак в подальшому вона може бути передана фаховим асоціаціям, або окремій агенції, яка буде для цього створена. А контроль якості виконаної медичної послуги, за яку треба платити, здійснюватиме Національна служба здоров’я, як замовник послуг.