Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Медичним працівникам

Категорії

Затверджено цикли спеціалізації та удосконалення для професіоналів у сфері охорони здоров’я

5 лютого 2024
948

Відтепер цикли спеціалізації та тематичного удосконалення запроваджені не лише для лікарів, фармацевтів і медсестер, але й для інших професіоналів у сфері охорони здоров’я.

Наприкінці січня МОЗ затвердило Номенклатуру спеціальностей професіоналів у галузі охорони здоров’я та Перелік циклів спеціалізації та тематичного удосконалення за спеціальностями професіоналів у галузі охорони здоров’я та професіоналів з вищою немедичною освітою.

Підставою прийняття такого наказу стала вимога постанови Кабміну щодо  безперервного професійного розвитку не лише для лікарів, фармацевтів та медсестер, а також інших професіоналів системи охорони здоров’я. Крім того, проходження спеціалізації за певною післядипломною спеціальністю є обов’язковою кваліфікаційною вимогою для працевлаштування у закладі охорони здоров’я.

Ще торік у закладах вищої освіти, що належать до сфери управління МОЗ, розпочалася робота із запровадження відповідних циклів спеціалізації та тематичного удосконалення.

 

Для яких груп професіоналів запроваджують такі цикли?

 

1. Професіонали у галузі охорони здоров’я у медзакладах:

  • професіонали з реабілітації: ерготерапевти, фізичні терапевти, протезисти-ортезисти, терапевти мови і мовлення тощо;
  • професіонали з трансплант-координації: трансплант-координатори, трансплант-координатори патолого-анатомічного бюро (бюро судово-медичної експертизи) тощо;
  • професіонали медико-фармацевтичного профілю: експерти з оцінки медичних технологій, професіонали з клінічних досліджень, професіонали з фармаконагляду тощо.

2. Професіонали з вищою немедичною освітою, які працюють у системі охорони здоров’я та перелік посад яких затверджено наказом МОЗ від 24.02.2021 № 346, а саме:

  • професіонали лабораторного та медико-профілактичного профілю: бактеріологи, вірусологи, генетики, ентомологи, біохіміки, імунологи, мікробіологи, паразитологи, цитоморфологи, фахівці з громадського здоров’я, фахівці з довкілля та здоров’я, фахівці з дослідження факторів навколишнього середовища;
  • професіонали судово-медичного профілю: судові експерти-імунологи, експерти-токсикологи, експерти-цитологи;
  • професіонали з психологічної допомоги та духовної опіки: клінічні психологи, психотерапевти, капелани в охороні здоров’я.

Завдання та обов’язки вищезгаданих професіоналів у сфері охорони здоров’я передбачають великий обсяг роботи та широку сферу професійної відповідальності, безпосередньо пов’язаної з наданням медичної, фармацевтичної, реабілітаційної та психологічної допомоги пацієнтам. Це визначають затверджені професійні стандарти та кваліфікаційні характеристики.

Тож представники таких спеціальностей мають також долучатися до безперервного професійного розвитку, щоби українські пацієнти отримували сучасну медичну допомогу.