Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Медичним працівникам

Категорії

Вагітність та пологи: важливі зміни у формуванні медичних висновків про тимчасову непрацездатність

23 травня 2023
4358

З метою спрощення роботи лікаря при формуванні медичних висновків про тимчасову непрацездатність категорії «Вагітність та пологи» були впроваджені деякі нововведення в ЕСОЗ. Ці зміни реалізовано відповідно до змін, прийнятих наказом Міністерства охорони здоров’я України від 29.12.2022 №2386 до Порядку формування МВТН

Розглянемо детальніше, що змінюється для лікаря:

  1. Передусім  система запропонує на вибір тривалість дії медичного висновку в категорії “Вагітність та пологи”, який достатньо буде лише обрати – 14, 56, 70, 90, 126, 140 або 180 днів, зазначивши при цьому дату початку непрацездатності. Це дозволить мінімізувати можливі помилки.  Така функція вже доступна в медичних інформаційних системах, які забезпечили відповідну технічну реалізацію. 

  2. Як і раніше у разі наявності медичних підстав лікар має сформувати породіллі медичний висновок про тимчасову непрацездатність на додаткові 14 днів. 

Такими підставами можуть бути передчасні пологи (до 37 тижня вагітності), або клінічні ускладнення під час пологів (кесарів розтин, мертвонароджена дитина), або багатоплідні пологи (народження двійні, трійні чи більше дітей), а також у випадку післяпологових ускладнень.

Зверніть увагу, що у таких ситуаціях відповідно до прийнятих змін медичний висновок про тимчасову непрацездатність має формувати лікар, який приймав пологи. А у разі, якщо ускладнення виникли після виписки з пологового з подальшою госпіталізацією – це має зробити лікар, який надає допомогу в стаціонарних умовах. 

Отже, жінці більше не потрібно звертатися до жіночої консультації задля оформлення медичного висновку на додаткові 14 днів, як це було раніше. 

При цьому сформувати такий медичний висновок можливо з датою його початку в майбутньому, яка має відповідати даті наступного дня після дати завершення непрацездатності за основним МВТН. Це збереже час і лікаря, і пацієнтки.

  1. Також нормативними змінами було визначено, в яких ситуаціях, якими лікарями та на які строки формуються медичні висновки в категорії «Вагітність та пологи». 

Ознайомитися зі змінами щодо процесу формування медичного висновку про непрацездатність для вагітних та породіль ви можете за посиланням: *схема*

 

  1. Нагадаємо, що українки, які змушені через війну виїхати з України вагітними або завагітніли, вже перебуваючи за кордоном, мають право дистанційно отримати медичний висновок про тимчасову непрацездатність. Для цього необхідно звернутися до свого лікаря в Україні.

Дистанційно сформувати такий медвисновок може сімейний лікар, з яким у жінки укладена декларація або лікуючий лікар, який відповідає за ведення вагітності жінки в Україні. Основна вимога – жінка має надати лікарю іноземні медичні документи про вагітність з перекладом.  

При цьому жінці варто пам'ятати, що такий МВТН може бути сформований з 30 тижня вагітності та з тривалістю, що визначена українським законодавством (пункт 7 розділу 3 та  пункти 3 та 10 розділ 4 Порядку формування МВТН).