Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Медичним працівникам

Категорії

Статус провайдера БПР дає можливість залучати більше лікарів до проходження міжнародних навчальних програм

7 квітня 2023
1580

Статус провайдера БПР дає можливість залучати більше лікарів до проходження міжнародних навчальних програм

Всеукраїнська рада реанімації (ВРР) – професійна медична організація, що сприяє створенню якісної та ефективної системи екстреної медичної допомоги в Україні.

У 2019 році, після прийняття постанови «Про безперервний професійний розвиток лікарів», ВРР одразу подала документи для реєстрації як провайдера БПР. Організація на той час вже була офіційним провайдером курсів Європейської ради реанімації в Україні, а у 2021 році також отримала статус Національної ради реанімації від Європейської ради реанімації в Україні. 

ВРР вирішила стати провайдером БПР, зокрема, і для того, щоб посилити поширення інформації про діяльність своєї організації та залучити більшу кількість лікарів до проходження міжнародних навчальних програм. На початковому етапі були певні труднощі, пов’язані з формуванням необхідних для реєстрації положень щодо забезпечення якості навчального процесу. Однак, приділивши належну увагу цьому питанню, ВРР успішно пройшла процедуру реєстрації та отримала статус провайдера БПР. 

Сьогодні ВРР, як і решта провайдерів, очікує на анонсовані МОЗ України зміни до системи БПР.

«Ми підтримуємо запуск нової електронної системи безперервного професійного розвитку працівників сфери охорони здоров’я, оскільки вважаємо, що така система полегшить нашу роботу в частині реєстрації заходу. Сподіваємося, що більшість зауважень щодо поліпшення функціоналу буде враховано для максимально зручного користування як з боку провайдера, так і з боку медичної спільноти.

Однак є і болючі питання, які непокоять спільноту: зокрема, запровадження платної реєстрації заходів, що викликало, відповідно, підвищення вартості участі в заходах. Сподіваємося, що буде збільшено кількість проєктів державного та/або міжнародного фінансування для покращення професійної освіти лікарів, і це дасть змогу навчити більшу кількість медичних працівників», – ділиться своїм баченням Андрій Шевчук, представник Всеукраїнської ради реанімації. 

ВРР спеціалізується на забезпеченні навчання та сертифікації* медичних працівників у сфері надання екстреної медичної допомоги та реанімації. ВРР також має сформульоване бачення стосовно того, що необхідно для покращення якості медичної освіти в Україні загалом:

  1. Обираючи сучасні курси професійного розвитку та вдосконалення, медична спільнота спроможна відкривати для себе нові і, головне, доступні можливості для підвищення рівня медичної освіти. У такий спосіб вона буде підтримувати і стимулювати провайдерів БПР до покращення їхньої діяльності.
  2. Держава має створити прозорі та рівні правила для всіх: наприклад, через залучення коштів у освітні проєкти.
  3. Міжнародні проєкти та донори можуть надавати технічну та експертну підтримку провайдерам БПР через фінансування проєктів з удосконалення підходів до освіти медичних працівників, забезпечення медичного тренувального та симуляційного обладнання, розвитку відповідної інфраструктури в Україні. 

Зі свого боку ВРР як провайдер БПР дотримується затверджених державою вимог при підготовці заходів: впроваджує принципи доказової медицини та запобігання конфлікту інтересів, здійснює перевірку матеріалів на ознаки академічної доброчесності, проводить оцінку та контроль якості наданих освітніх послуг.

«Всеукраїнська рада реанімації серйозно ставиться до питання контролю та оцінки якості наданих освітніх послуг та дотримання інших принципів доброчесності. Зокрема, ми:

  • забезпечуємо чіткий контроль за змістом навчального матеріалу, який наші інструктори викладають на курсі, використовуємо такі методи навчання та оцінювання знань, як пре-тест, фінальний тест, практичні вправи, клінічні симуляції та ін.;
  • відстежуємо ефективність навчального процесу завдяки застосуванню різноманітних критеріїв оцінки та низки індикаторів, що дозволяють оцінювати ступінь засвоєння матеріалу та рівень задоволеності слухачів викладанням;
  • проводимо регулярний інструктаж стосовно неприпустимості організації заходів БПР з метою реклами, промоції будь-яких лікарських засобів, медичних виробів чи послуг. Для цього ми здійснюємо перевірку матеріалів до та безпосередньо під час заходів;
  • на постійній основі обговорюємо з інструкторами питання дотримання принципів доказової медицини у роботі;
  • маємо налагоджену систему зворотного зв’язку від учасників  програм.

Продуктивне партнерство держави та провайдерів дасть змогу закласти в систему БПР раціональні принципи і правила та досягти згоди щодо їх неухильного дотримання. Це неодмінно спонукатиме до підвищення якості освітніх заходів та сприятиме формуванню у працівників сфери охорони здоров’я культури та попиту на якісне навчання», – зазначив Андрій Шевчук, представник Всеукраїнської ради реанімації.

* Під сертифікацією мається на увазі не лише проходження навчання за тим чи іншим курсом/програмою, а й отримання медичним працівником сертифіката міжнародного зразка з визначеним строком дії. Такий сертифікат гарантує, що медичний працівник пройшов навчання саме за уніфікованим курсом, який має високий ступінь валідації як у країнах Європи, так і в Україні.