Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Медичним працівникам

Категорії

Що порадити почитати пацієнтам, які звертаються до лікарів через стрес?

2 грудня 2022
2018

Розлука з сімʼєю, вимушений переїзд, невизначеність сьогоднішнього й завтрашнього днів, до того ж постійні повітряні тривоги та обстріли — це нова реальність українців. Тож не дивно, що нові обставини життя зумовлюють підвищення рівня стресу. А відтак зростає і частота звернень до лікарів через спричинені переживаннями захворювання. 

Вміння впоратися з власними емоціями та страхами — одна з найважливіших навичок у наш час. Помічниками в цьому можуть бути не тільки лікарі, а й корисні інформаційні матеріали від експертів галузі ментального здоровʼя. У «Спільнотеці» — бібліотеці знань від ЮНІСЕФ — є десятки інформативних брошур, листівок та інших матеріалів, які допоможуть зрозуміти свій стан та стабілізувати його у різних життєвих обставинах.  

«Якщо хочеться додому: поради щодо стабілізації психологічного стану батьків та дітей, які залишили свої домівки» 

Під час війни багато родин змушені покидати свої домівки та вирушати у невідомість у пошуках безпечного місця. Прибувши на місце тимчасового перебування, батьки та діти мусять адаптуватися до нових умов. Брошура розповідає про те, якими є етапи адаптації до нового життя/дому, та містить поради щодо того, як підтримати себе та дітей різного віку в нових для них обставинах.


«Рекомендації для батьків щодо підтримки дітей, які втратили здоровʼя та зазнали ушкоджень внаслідок війни» 

Коли батьки дізнаються про стан здоров’я дитини, спричинений ушкодженнями, то почуваються пригніченими, розгубленими, наляканими. Вони так само, як і дитина, потребують підтримки, особливо в перші дні після трагедії. Рекомендації, вміщені у брошурі, допоможуть батькам оговтатися самим та підтримати дитину, яка втратила здоров’я внаслідок ушкоджень і травмувань; підготуватися до нелегкої розмови з дитиною про те, що сталося; допомогти дитині адаптуватися в нових умовах і впоратися з можливими труднощами.

 

 

«Що треба знати про посттравматичний стресовий розлад (ПТСР): інформація для батьків»

Війна в Україні зруйнувала відчуття безпеки і призвела до стресу, психологічні наслідки якого можуть перекреслити здорове майбутнє як дорослих, так і дітей. Пережитий травматичний досвід може стати причиною розвитку посттравматичного стресового розладу (ПТСР). Брошура пояснює, що це за розлад, у кого, коли і як він може проявитися. Також матеріали містять поради щодо того, як послабити ризики виникнення ПТСР та пришвидшити зцілення від недуги батьків та дітей. 

 

Отримати ці та інші матеріали легко. Для цього потрібно зайти на сайт «Спільнотеки», встановити фільтр відповідної теми (Психологічна підтримка та батьківство або іншу) і безкоштовно завантажити обрані матеріали. Їх можна використовувати в електронному форматі або за потреби роздрукувати. 

 

До того ж на сайті доступні актуальні інформаційні матеріали з тем гігієни, безпеки, освіти, харчування та фізичного та ментального здоровʼя дітей від 3 до 18 років. Брошури, листівки, комікси, розмальовки, робочі зошити, ігри, мультфільми та книги — користувачі можуть обрати матеріал у будь-якому форматі.