Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Медичним працівникам

Категорії

МОЗ представило проєкт наказу про зміни у призначенні та відпуску ліків за е-рецептом

30 травня 2023
744

Проєкт наказу МОЗ України "Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2005 року № 360" має за мету покращити доступ до препаратів знеболення пацієнтам, які їх потребують відповідно до медичних показань. Окрім іншого, нормативно-правові зміни також спрямовані на удосконалення процесу призначення рецептурних ліків за електронним рецептом.

Запрошуємо до громадського обговорення.

Які зміни пропонуються:

  1. Удосконалити виписування лікарем електронних рецептів за результатами дистанційної взаємодії з пацієнтом, спираючись на отримані дані про його поточний стан здоров’я та скарги, а також відомості з його медичної документації. При цьому таке рішення лікаря не має суперечити  галузевим стандартам у сфері охорони здоров’я, затвердженим МОЗ.

  2. Встановити строк дії паперових та електронних рецептів на рецептурні лікарські засоби (крім наркотичних) на 90 календарних днів (замість 30). 

При цьому для рецептів на наркотичні лікарські засоби, лікарські засоби, які підлягають реімбурсації або відпускаються на пільгових умовах, та екстемпоральні ліки строк дії рецептів залишається незмінним: 10 календарних днів – наркотичні лікарські засоби, 30 календарних днів – решта зазначених лікарських засобів.

  1. Здійснення відпуску наркотичних (психотропних) лікарських засобів в аптеці  виключно на підставі електронного рецепта. Це сприятиме попередженню неконтрольованого обігу наркотичних та психотропних препаратів, вживання яких має особливо небезпечні наслідки для життя та здоров’я людини.

Разом з тим пацієнти, які проходять складне лікування та потребують знеболення, зможуть отримувати рецепт на такі ліки у більш зручний спосіб. Так, щоби отримати паперовий рецепт форми №3 пацієнт чи його представник має що десять днів відвідувати лікарню, натомість з е-рецептом це можна зробити дистанційно!

При цьому планується, що з метою виїзду з території України для обгрунтування призначення таких ліків буде використовуватися інформаційна довідка до е-рецепта з підписом та печаткою лікаря. 

Винятки для призначення наркотичних (психотропних) лікарських засобів за паперовим рецептом діють лише для екстемпоральних наркотичних лікарських засобів, а також у разі виникнення технічного збою в роботі ЕСОЗ, який унеможливлює виписування електронних рецептів.

Звертаємо увагу, що цей проект змін зараз знаходиться на громадському обговоренні, тож запрошуємо до надання ваших коментарів та пропозицій.