Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Медичним працівникам

Категорії

Як медикам підтвердити кваліфікацію для роботи за кордоном?

26 січня 2024
689

Медичні працівники, які виїхали з України (у тому числі й через війну), можуть влаштуватися за кордоном на роботу за фахом. Для цього вони мають отримати від українських державних органів документ, що підтверджує освіту, кваліфікацію та професійний досвід.

Такий документ може видаватися медичним, фармацевтичним та іншим працівникам сфери охорони здоров’я, зокрема, з вищою немедичною освітою. Вони можуть бути громадянами України, особами без громадянства та іноземцями, які перебували в Україні на законних підставах (наприклад, навчалися або працювали). 

Платити за видання такого документа не потрібно – він надається безоплатно. 

 

Як верифікують освіту, кваліфікацію та професійний досвід, якщо людина планує працювати за кордоном?

 

  • 1. Медик подає заяву до органу управління закладу охорони здоров’я, в якому він працював до виїзду з України. Таким органом може бути, наприклад, департамент охорони здоров’я міста чи області, МОЗ тощо. До заяви потрібно додати заповнену анкету та скановані копії документів (перелік наведено нижче).

  • 2. Уповноважена особа цього органу (верифікатор) перевіряє надану інформацію та збирає/підтверджує необхідні дані. Наприклад, він або вона може зробити запити до закладу охорони здоров’я, в якому працювала людина. Якщо заклад зруйнований або перебуває на окупованій території, верифікатор звертається до його керівника за допомогою доступних засобів зв’язку.

  • 3. Після завершення перевірки верифікатор вносить отримані результати до електронної відомості

  • 4. Якщо результати перевірки позитивні, верифікатор оформлює довідку двома мовами: українською й англійською. Сканкопію довідки у форматі pdf надсилає на адресу електронної пошти, яку медик вказав в анкеті.

Якщо ж під час перевірки знайдені невідповідності між документами та даними анкети, медик отримує електронною поштою повідомлення про відмову у довідці із зазначенням причин відмови.

Термін перевірки становить 30 календарних днів від дня, коли уповноважений орган отримує заяву від медика. 

 

Копії яких документів має подати медичний працівник разом із заявою?

 

До органу управління медзакладу подаються сканкопії таких документів:

  • паспорта громадянина України або посвідки на постійне/тимчасове проживання в Україні;
  • документа про освіту, зокрема про набуття наукового ступеня чи про вчене звання;
  • сертифікату(-ів) лікаря (фармацевта/провізора)-спеціаліста, спеціаліста,

а також за наявності:

  • посвідчення про кваліфікаційну категорію;
  • посвідчення про підвищення кваліфікації на циклах тематичного удосконалення;
  • сертифіката про участь у заході безперервного професійного розвитку;
  • трудової книжки або відомостей про трудову діяльність з Держреєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, або довідки про проходження військової служби (трудову діяльність);
  • посвідчення члена професійної громадської організації.

 

Що робити, якщо деякі з документів втрачені?

 

Якщо документи про освіту та кваліфікацію втрачені або пошкоджені, медик має  звернутися з письмовою заявою про видачу дублікатів до закладу освіти (фахової передвищої, вищої чи післядипломної), що видав такі документи. Заклад може перебувати на території проведення бойових дій чи на тимчасово окупованій території. Тоді по дублікати потрібно звернутися до Міністерства освіти й науки України.

Якщо втрачене чи пошкоджене посвідчення про кваліфікаційну категорію, медичному працівникові варто звернутися із заявою про видачу дубліката до органу, атестаційна комісія якого присвоювала або підтверджувала кваліфікаційну категорію медпрацівника.

Після відновлення дублікатів документів можна звертатися до органу управління закладу охорони здоров’я для верифікації даних.

Практика верифікації даних про освіту, кваліфікацію та професійний досвід медичних працівників поширена в багатьох європейських країнах. Вона дозволяє влаштуватися на роботу за кордоном за спрощеною процедурою, отже українські лікарі не втрачатимуть професійної кваліфікації, а навпаки – набуватимуть нових знань і навичок.

Від початку повномасштабної війни МОЗ видало вже понад 500 довідок про верифікацію даних про освіту та професійний досвід українських медиків, які завдяки цьому змогли працевлаштуватися за фахом в різних країнах Європейського Союзу. Такі довідки видаються й іншими органами управління закладів охорони здоровʼя: департаментами охорони здоровʼя інших відомств та місцевих військових адміністрацій.