Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Віктор Ляшко: Забезпечити кожного пацієнта доступом до кваліфікованої медичної допомоги — першочергове завдання для МОЗ

5 жовтня 2022
3004

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко під час робочої поїздки до Рівненщини зустрівся з керівниками центрів первинної медичної допомоги та лікарями. Метою зустрічі стало обговорення поточного стану організації надання первинної медичної допомоги мешканцям регіону та викликів, з якими зіткнулася система охорони здоров’я під час війни. 

«На сьогодні одним із першочергових завдань для Міністерства є надання кваліфікованої лікарської допомоги кожному пацієнту. Ми маємо сигнали, що в певній частині рівненської області ускладнений доступ українців до необхідних ліків та медичної допомоги, особливо у віддалених районах. У Рівненській області є чимало сіл, які розташовані далеко від основних центрів надання медичних послуг, а через ускладнену логістику люди просто не можуть доїхати до найближчих аптек чи лікарень. Тому сьогодні ми повинні зрозуміти причини виникнення такої ситуації, які рішення на різних рівнях потрібно прийняти, щоб її швидко вирівняти та покращити надання медичної допомоги в сільській місцевості», — сказав міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. 

Наразі навантаження на первинну ланку системи охорони здоров’я значно зросло. Так, станом на 4 жовтня 2022 року кількість внутрішньо переміщених осіб, зареєстрованих на території області, склала 53 тисячі громадян (а за неофіційними даними — 70 тисяч). 

Актуальні проблемні питання в області допомагають закривати і міжнародні партнери. Одним із успішних прикладів співпраці міжнародних партнерів, держави та органів місцевої влади, є, наприклад, запуск мультидисциплінарних команд на місцях, зокрема у рамках україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я». 

Протягом декількох місяців в Рівненській області працювали мобільні команди з надання первинної медичної допомоги, серед яких були лікарі, медсестри та психологи. 

Медики оцінювали потреби пацієнтів та надавали медичну допомогу вразливим групам населення, зокрема маломобільним людям та внутрішньо переміщеним особам з неінфекційними захворюваннями (серцево-судинні, легеневі та онкологічні захворювання, а також цукровий діабет).

Загалом, окрім Рівненської області, такі бригади працювали і ще в трьох областях:  Дніпропетровській, Полтавській та Львівській.

Також міністр охорони здоров’я України дізнався від керівників закладів первинної медико-санітарної допомоги зворотний зв’язок щодо позитивних та проблемних питань роботи з програмою медичних реформ. 

«Медична реформа триває і триватиме надалі. Головна мета — забезпечити громадян рівним доступом до якісних медичних послуг, в результаті змін орієнтувати систему так, щоб у центрі її був пацієнт. Ми повинні вибудувати спроможну мережу закладів охорони здоров’я таким чином, щоб реалізувати право кожного на доступну та якісну медичну допомогу. А громади мають чітко розуміти, що на кожен із закладів чекає велика робота з посилення спроможності, і це безперервний процес. Технології не стоять на місці, і наші заклади також повинні рухатись в ногу з часом, а для цього треба всім мати чіткі стратегічні плани розвитку відповідно до свого місця в спроможній мережі закладів охорони здоров’я госпітального округу», — додав міністр охорони здоров'я.

Загалом в регіоні функціонує 783 заклади. З них 24 є центрами первинної медико-санітарної допомоги, 111 — амбулаторії  групової практики, 112 — амбулаторії монопрактики та 532 — пункти здоров’я. 

Нагадаємо, впродовж червня-вересня 2022 року 6 222 місцевих мешканці та внутрішньо переміщених особи Дніпропетровської, Полтавської, Львівської, Рівненської областей отримали медичну та психологічну допомогу від мобільних медичних команд україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» за фінансової підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва.